Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«... δεν ήταν ένας ανθρωπιστικός πόλεμος»

Επιστημονική ημερίδα για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία πραγματοποιήθηκε χτες από την Επιτροπή Φορέων του νομού Θεσσαλονίκης

Associated Press

«Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ' όσο φαίνονται». Αυτή η φράση του καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ, Χ. Ζερεφού, μπορεί κανείς να πει πως προσδιορίζει τα όσα ειπώθηκαν από ειδικούς επιστήμονες, στη χτεσινοβραδινή ημερίδα με θέμα «Συνέπειες στο φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία». Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Επιτροπή Φορέων νομού Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος και ο Πρύτανης του ΑΠΘ Μ. Παπαδόπουλος.

Προλογίζοντας την ημερίδα εκ μέρους της Επιτροπής, ο Κ. Δρούτσας τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό που έστω και αυτή τη στιγμή, αφυπνίστηκαν οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης και κατάλαβαν ότι η επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν ήταν ένας ανθρωπιστικός πόλεμος, όπως τον είχαν χαρακτηρίσει οι ΝΑΤΟικοί, αλλά μια βάρβαρη επίθεση που οι προεκτάσεις της συνεχίζονται. «Ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει, μπορεί η μορφή του να άλλαξε» τόνισε και πρόσθεσε πως «στόχος των δυνάμεων που τον ξεκίνησαν είναι η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Με τους αγώνες μας πρέπει να συμβάλουμε στην αφύπνιση των ευρωπαϊκών λαών, να συσπειρώσουμε όσο το δυνατόν πλατύτερες κοινωνικές δυνάμεις, ώστε να αντισταθούμε και στα μελλούμενα αλλά και να αποκαλύψουμε ότι οι συνέπειες εκείνου του πολέμου έχουν δραματικές επιπτώσεις», κατέληξε.

«Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο φαίνονται», υπογράμμισε ο πρώτος ομιλητής του πάνελ, Χρήστος Ζερεφός καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ. Μίλησε για διαχέουσα δήθεν διχογνωμία των επιστημόνων όσον αφορά τις συνέπειες της τεράστιας καταστροφής που έγινε στη διάρκεια του πολέμου. Σημείωσε ότι με τον αέρα μεταφέρθηκαν και σε άλλες χώρες, πολύ μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων τοξικών από το βομβαρδισμό των πετροχημικών και άλλων εργοστασίων της Σερβίας. Αφού ανέλυσε τον τρόπο που μετακινούνται οι επικίνδυνες αέριες μάζες από ήπειρο σε ήπειρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «καμία γραμμή Μαζινό δεν μπορεί να τις εμποδίσει», κάλεσε τους πολίτες ενωμένα να αντιμετωπίσουν και στο μέλλον παρόμοιες απειλές που δημιουργούνται τόσο σε πολεμικές όσο και σε ειρηνικές περιόδους.

Ο Α. Θεοφίλου πυρηνικός φυσικός, ερευνητής του «Δημόκριτου» σημείωσε ότι οι επιπτώσεις από έναν πόλεμο σήμερα δεν περιορίζονται στις εμπλεκόμενες χώρες. Οσον αφορά τις τραγικές επιπτώσεις που υπάρχουν στον άνθρωπο από τη χρήση των επικίνδυνων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο, σημείωσε πως «συχνά αναφέρετα ότι δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που να δείχνουν τη δράση των πυρηνικών ακτινοβολιών που προέρχονται από το Ουράνιο. Η επιστήμη όμως σήμερα δε στηρίζεται σε τέτοιου είδους μεθοδολογίες, μια και για μεγάλες περιόδους η στατιστική μέθοδος της επιδημιολογίας είναι αναξιόπιστη, αφού ένας άνθρωπος στο διάστημα αυτό μπορεί να αρρωστήσει για χίλιους δύο λόγους». Ξεκαθάρισε επίσης πως «η επιστήμη σήμερα είναι σε θέση να ξέρει τους μηχανισμούς που προκαλούν τις διάφορες ασθένειες σε μικροσκοπικό επίπεδο».

Το φόβο ότι «το Κόσσοβο χάθηκε οριστικά για τη Γιουγκοσλαβία, όπως χάθηκε και το όνειρο για μια ανεκτική πολυπολιτισμική κοινωνία», εξέφρασε ο Β. Καρακωστάνογλου, Διεθνολόγος, διεθνής παρατηρητής σε Κόσσοβο και Βοσνία. Επίσης σημείωσε πως η επέμβαση του ΝΑΤΟ ωφέλησε μόνο τη μία πλευρά, δηλαδή τους Αλβανούς εθνικιστές για να αποσχιστούν από τη Γιουγκοσλαβία και να δημιουργήσουν ένα κράτος αποκλειστικά κατοικούμενο από Αλβανούς. Και πρόσθεσε πως «το Κόσσοβο σήμερα μετατράπηκε σε διεθνές προτεκτοράτο». Τέλος, μιλώντας για τις καταστροφές ανέφερε πως «τώρα οι ΝΑΤΟικοί παραδέχονται ότι ελάχιστα πλήγματα κατάφεραν σε στρατιωτικούς στόχους στη Γιουγκοσλαβία. Κατέστρεψαν μόνο πολιτικούς και αστικούς στόχους».

«Ολοι εμείς οι γιατροί στεκόμαστε απέναντι στον πόλεμο και εκφράζουμε την αντίθεσή μας», ανέφερε ο Χ. Παπακωνσταντίνου πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και διευκρίνισε: «Γιατί μειώνει και εξευτελίζει, με τη δική του χυδαία λογική, όλη τη φιλοσοφία και ηθική του λειτουργήματός μας. Μηδενίζει όλες τις προσπάθειες, τους κόπους μας, τις έρευνές μας, για την ενίσχυση της μάχης που δίνουμε απέναντι στην αρρώστια. Γιατί στερεί τους πολύτιμους πόρους, για να μπορέσουμε να στελεχώσουμε και να εξοπλίσουμε τα εργαστήριά μας, για να κάνουμε εμβόλια για τα παιδιά, τα εργοστάσιά μας για να κάνουμε φάρμακα για τους αρρώστους, τα νοσοκομεία μας για να υπάρξει ένα κρεβάτι όπου μπορεί κανείς να ξαπλώσει με αξιοπρέπεια για να γίνει καλά, ή να πεθάνει σαν άνθρωπος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ