Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΖΑΝ ΠΙΕΡ ΚΑΙ ΛΙΚ ΝΤΑΡΝΤΕΝ
Το παιδί με το ποδήλατο

Οι αδελφοί Νταρντέν σπουδάζουν τη ζωή με βλέμμα τρυφερό και αισιόδοξο αυτήν την φορά, στραμμένο στον σύνδεσμο που καθορίζει τις σχέσεις των ανθρώπων, δείχνοντας έναν ανθρώπινο δεσμό να χτίζεται λεπτό το λεπτό. Μπορεί το φιλμ να μη διαθέτει την συγκινησιακή δύναμη προγενέστερων ταινιών τους, αλλά είναι πιο ζεστό, ίσως χάρη στο καλοκαιρινό φως που λούζει την ταινία, ή λόγω της συνεχής και γρήγορης κίνησης των τροχών του ποδήλατου του 12χρονου Σιρίλ που συνεπάγεται και την μετατόπιση του ιδίου. Πιστοί στον, καθαρό μέχρι το κόκκαλο κινηματογράφο, κινούνται, στο καινούριο αυτό μάθημα ουμανισμού που δίνουν, σε πλαίσια συγκρατημένα και ταπεινά. Παρά ταύτα πρέπει να τους αναγνωριστεί η αποκλειστικότητα μιας εφευρετικότητας που εκπλήσσει!

Ακόμα μια φορά ο Ζαν Πιέρ και ο Λικ Νταρντέν κινηματογραφούν την ζωή - τα ψυχρά γεγονότα χωρίς ψυχολογικά δεδομένα και επεξηγήσεις - ακτινογραφώντας την κοινωνία. Λακωνικά, σταράτα, αποτελεσματικά, μετατρέπουν την ουσία της σε απτή εικόνα. Και αυτό χρειάζεται πολλή ουσιαστική δουλειά, δημιουργική σκέψη και λεπτομερειακή προετοιμασία κι ας δίνει την εντύπωση της ευκολίας και της ελαφράδας.

Τον 12χρονο Σιρίλ παράτησε ο πατέρας του σε ένα ίδρυμα στην μικρή βελγική πόλη κι εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη. Το αγόρι τον ψάχνει απεγνωσμένα. Θέλει εξηγήσεις για το φευγιό του και θέλει να ξαναπάρει το ποδήλατό του, που βρισκόταν στο - άδειο πια- διαμέρισμα του πατέρα. Τυχαία ο Σιρίλ πέφτει πάνω στην Σαμάνθα, την κομμώτρια με το γωνιακό κομμωτήριο, που θα αναλάβει την «κηδεμονία» του αγοριού για τα σαββατοκύριακα, χωρίς εξήγηση και χωρίς νύξεις και αναφορές σε ψυχολογικά κίνητρα που να δικαιολογούν τις αντιδράσεις των χαρακτήρων ... Η Βελγίδα ηθοποιός Σεσίλ Ντε Φρανς, στον ρόλο της Σαμάνθα, συνεργάζεται για πρώτη φορά με τους συμπατριώτες της σκηνοθέτες, το ίδιο και ο εκπληκτικός Τομά Ντορέ που κρατά τον ρόλο του Σιρίλ.

Παίζουν: Σεσίλ Ντε Φρανς, Τομά Ντορέ, Ζερεμί Ρενιέ, Φαμπρίτσιο Ροντζιόνε, Εγκον Ντι Ματέο κ.ά.

Παραγωγή: Βέλγιο, Γαλλία (2011).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ