Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Επιμένει σε πείσμα των καιρών

Μέσα στις, πλέον, αντίξοες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της πολύχρονης δράσης του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους δηλώνει: «Είμαστε ακόμα ζωντανοί»!

Παρότι έχει εξασφαλίσει μόνο το 60% του - ήδη μειωμένου κατά 34% σε σχέση με το 2010 - προϋπολογισμού του, τα στελέχη και οι φίλοι του σημαντικού αυτού θεσμού αποφάσισαν η φετινή, 14η διοργάνωση να γίνει (2 - 10/12), «απαντώντας» στην απαξίωση του πολιτισμού από το κράτος.

Στο 14οΦεστιβάλ Ολυμπίας θα διαγωνιστούν 45 ταινίες από 26 χώρες (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ιράν, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Μαρόκο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Περού, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβενία, Σουηδία, Φινλανδία).

Η επίσημη έναρξη θα γίνει στον Πύργο, στο θέατρο «Απόλλων» (4/2, 8μ.μ.) και η τελετή λήξης και η απονομή Βραβείων στις 10/12.

Παρούσα θα είναι και «Camera Zizanio» στην 11η διοργάνωσή της, με ταινίες φτιαγμένες από παιδιά. Το πιο σημαντικό στοιχείο της 11ης Camera Zizanio», είναι ότι ανάμεσα στις 269 ταινίες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ο αριθμός των ελληνικών συμμετοχών (ανέρχονται στις 71), είναι αισθητά αυξημένος, συγκριτικά με πέρυσι. Αν και η ποσότητα δεν παίζει ρόλο στην καλλιτεχνική δημιουργία «στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ουσιαστική. Με την ανυπαρξία κεντρικού προγράμματος οπτικοακουστικής παιδείας στα σχολεία και μηδενική ενίσχυση, η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου σε σχολικό περιβάλλον απαιτεί σθένος και αποτελεί άθλο για εκπαιδευτικούς και μαθητές», λένε οι διοργανωτές.

Στο Ευρωπαϊκό τμήμα της «Camera Zizanio» συμμετέχουν 185 ταινίες και εκπροσωπούνται οι χώρες: Αγγλία, Αρμενία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος Λιθουανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία.

Οπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ