Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυρές φυγόκεντρες τάσεις προκαλούν οι ανταγωνισμοί

Αποκαλυπτικές των παζαριών και του ρήγματος, που βαθαίνει στην ΕΕ, οι δηλώσεις μετά το τέλος της Συνόδου

Την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων και την όξυνση των αξεπέραστων αντιθέσεων και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών επιβεβαίωσε περίτρανα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλαν οι ηγέτες της ΕΕ να υποβαθμίσουν τα εμφανή ρήγματα στο οικοδόμημα των μονοπωλίων. Σ' αυτό το πλαίσιο, εμφάνιζαν ως «απομονωμένη» τη Βρετανία και απέρριπταν τις εκτιμήσεις περί «ΕΕ δύο ταχυτήτων».

O πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, στις δηλώσεις του ανακοίνωσε τη διαφωνία της Βρετανίας να συμμετέχει στη νέα συνθήκη και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2012. Αυτή η συνθήκη θα είναι ανοιχτή και σε χώρες εκτός Ευρωζώνης. Εκτός μίας, όλες θεωρούνται ότι συμμετέχουν».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, υποστήριξε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε «καλό αποτέλεσμα», το οποίο και θα επιτρέψει στο ευρώ να ανακτήσει την αξιοπιστία του. «Ανέκαθεν έλεγα ότι χρειαζόταν οι 17 χώρες της Ευρωζώνης να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους και πιστεύω ότι με τις σημερινές αποφάσεις το ευρώ μπορεί και θα τα καταφέρει», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. Ανέφερε ότι οι νέες συνθήκες θα παρουσιαστούν στις αρχές Μάρτη και μετά θα επικυρωθούν, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή στάσης από τη Μ. Βρετανία. Ξεκαθάρισε επίσης ότι μέχρι το Μάρτη του 2012 τα κεφάλαια του ESM (του μόνιμου μηχανισμού στήριξης) δεν θα υπερβούν τα 500 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον έκανε λόγο για μια «δύσκολη, αλλά καλή απόφαση», υποστηρίζοντας ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στις ευρωσυνθήκες δε διαφυλάσσονταν τα συμφέροντα της χώρας του.

«Αν δεν μπορεί να έχει κανείς μια ασπίδα προστασίας εντός της συνθήκης, είναι προτιμότερο να μείνει απ' έξω», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Αυτό που επιτεύχθηκε δεν ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας και επομένως δεν το δέχτηκα (...) Δεν θα μπορούσα να παρουσιάσω αυτή τη νέα συνθήκη στο κοινοβούλιό μας», πρόσθεσε ο Κάμερον, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να προστατευθούν «τα βρετανικά συμφέροντα στους κόλπους της ΕΕ», όπως το άνοιγμα των αγορών και η ελευθερία στις συναλλαγές.

«Θα προτιμούσαμε μια συμφωνία με τους 27 (δηλαδή όλα τα μέλη της ΕΕ), όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της θέσης των Βρετανών φίλων μας», οι οποίοι παρουσίασαν «απαράδεκτες» απαιτήσεις από όλες τις άλλες χώρες, δήλωσε ο Ν. Σαρκοζί. Πάντως, ο Πρόεδρος της Γαλλίας απέκλεισε την εκδοχή να υιοθετηθεί στη Γαλλία πριν από τις προεδρικές εκλογές το Μάη 2012 ο «χρυσός κανόνας», που πρέπει να υιοθετήσουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες.

«Ας αφήσουμε να περάσουν οι προεδρικές εκλογές καθώς φαίνεται να μην υπάρχει ομοφωνία στη Γαλλία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου, στο τέλος της πρώτης μέρας της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, δείχνοντας ότι και στο εσωτερικό της Γαλλίας οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου.

Αναταράξεις μετά την απόφαση

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Βρετανίας να μη στηρίξει την αλλαγή της συνθήκης, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει «σχετική απομόνωση στο άμεσο μέλλον». «Ο Κάμερον προέβη σε απαιτήσεις που ήταν απαράδεκτες, ακόμα και για μένα. Η Βρετανία μόλις απέκλεισε τον εαυτό της. Θα είναι σε σχετική απομόνωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μόντι. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ιδέα για τη δημιουργία ευρωομολόγων δεν είναι νεκρή, μολονότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. «Μην σας ξεγελάει (...) το γεγονός ότι τα ευρωομόλογα ή τα ομόλογα σταθερότητας δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση», δήλωσε ο Μόντι, επισημαίνοντας ότι «ορισμένα κράτη - μέλη» της ΕΕ ήθελαν τον σαφή αποκλεισμό της εκδοχής αυτής.

Η Ιρλανδία ίσως χρειαστεί να προχωρήσει στη διοργάνωση δημοψηφίσματος για την προσχώρησή της σε μια δημοσιονομική ένωση των χωρών της Ευρωζώνης, δήλωσε η υπουργός, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα. «Θα έλεγα ότι οι πιθανότητες να διεξαχθεί δημοψήφισμα είναι 50-50 και θα το εξετάσουμε λεπτομερειακά τις επόμενες δύο εβδομάδες», είπε η Λουσίντα Κράιτον, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αποτελούν «μεγάλη συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης». Σε ανακοίνωσή της, η Λαγκάρντ δήλωσε επίσης ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την πρόοδο στην τόνωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την επιτάχυνση της εφαρμογής του ESM και τη δέσμευση των μελών της ΕΕ να παράσχουν πρόσθετα κεφάλαια έως 200 δισ. ευρώ στον διεθνή οργανισμό. «Με αυτούς τους πόρους θα αυξηθεί η δυνατότητα του ΔΝΤ να υποστηρίξει τις συστημικές ευθύνες του», δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ