Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
Αναφανδόν υπέρ της «οικονομικής διακυβέρνησης»

Παραδέχτηκε ότι το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη νέα μέτρα για το 2012 - 2014, ενδεχόμενα και για το 2011

«Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση κρίσεων, τώρα και στο μέλλον», χαρακτήρισε ο Ελληνας πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής, επιβεβαιώνοντας την πλήρη συμφωνία της συγκυβέρνησης με τις αντιδραστικές αποφάσεις της Συνόδου. Ο ίδιος είπε ότι όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα ισχύουν στην Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια, που θα είναι σε ισχύ το νέο πρόγραμμα.

Ομολόγησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση μελετά τη λήψη νέων μέτρων, με χρονικό ορίζοντα το 2012 έως το 2014, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο δεν απέκλεισε τη λήψη επιπλέον μέτρων και το 2011, εκβιάζοντας ότι αυτά είναι αναγκαία, αν δεν πιαστούν οι στόχοι εξαιτίας της λαϊκής ανυπακοής. Ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι το λεγόμενο «φρένο χρέους» δεν μπορεί να κατοχυρωθεί συνταγματικά πριν την επόμενη αναθεώρηση, το 2013, διευκρίνισε όμως ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας θα κυρωθεί από τη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 των βουλευτών.

Αναφερόμενος στα μέτρα για την οικονομική διακυβέρνηση, ο Λ. Παπαδήμος είπε ότι αποτελούν «μεγάλο βήμα για τη σύγκλιση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και την εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», έχοντας πλήρη συνείδηση των νέων αιματηρών θυσιών που θα κληθεί να κάνει ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί για να διασφαλίσουν την τήρηση των δημοσιονομικών όρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα «για την αντιμετώπιση της κρίσης», όπως τα χαρακτήρισε, με «βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», είπε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που θα συζητηθούν έως το Μάρτη.

Ο Λ. Παπαδήμος επιβεβαίωσε ότι «ουσιαστικά, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία» και συντονιζόμενος πλήρως με τις γερμανικές θέσεις, πρόσθεσε ότι «τελικός σκοπός είναι η τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας». Σε ερώτηση σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα, είπε ότι αυτές θα γίνουν «αφού η κυβέρνησή του ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί», δείχνοντας σαφώς ότι υπάρχει συμφωνία για παράταση της θητείας της.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μέσω της εθελοντικής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, το επονομαζόμενο «PSI», ο Λ. Παπαδήμος, υποστήριξε ότι «η προσπάθεια είναι να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI» και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω γιατί να μη συμμετάσχουν οι ιδιώτες. Οι οιωνοί για το "PSI" είναι καλοί»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ