Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Στο προσκήνιο τα αντιτιθέμενα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

ΝΤΕΡΜΠΑΝ.--

«Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας» φέρονταν να βρίσκονται οι 194 εκπρόσωποι χωρών που παίρνουν μέρος στη «διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή» που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής και μετά από δύο εβδομάδες αναμενόταν να ολοκληρωθεί χτες. Αν και η προοπτική μιας ολικής κατάρρευσης των συνομιλιών είναι πάντα μία ισχυρή πιθανότητα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», το τελικό σχέδιο της απόφασης φέρεται να υιοθετεί το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ, για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2015. Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο «οδικός χάρτης» της ΕΕ είχε την έγκριση των ΗΠΑ, αν και σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι επειδή δεν έχουν τη δικαιοδοσία να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ένα χρονοδιάγραμμα, αφού τον τελευταίο λόγο έχει το Κογκρέσο. Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο αυτό στηρίζουν μεν μία ομάδα των 48 λιγότερο αναπτυγμένων κρατών, οι αφρικανικές χώρες και 43 μικρά νησιωτικά κράτη ωστόσο θεωρείται σχεδόν απίθανο να έχει τύχη καθώς Κίνα και Ινδία, δύο αναδυόμενοι γίγαντες φέρονται να απορρίπτουν και να αρνούνται να επικυρώσουν μια συμφωνία τύπου Κιότο - η οποία λήγει του χρόνου - για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να μη δεσμεύονται από τους περιορισμούς που θέτει.

Πάντως, ενόσω οι διαπραγματεύσεις ήταν εντατικές, την Πέμπτη η Επιτροπή υιοθέτησε προτάσεις απορρόφησης του 1/5 του προϋπολογισμού εξωτερικής χρηματοδότησης ύψους 70 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του λεγόμενου «ταμείου για την κλιματική αλλαγή» την περίοδο 2014 - 2020.

Είναι φανερό ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διογκώνονται παρά τις πρόσκαιρες συμμαχίες που διαφάνηκαν και εντός της Διάσκεψης. Πάντως, δεν έλειψαν οι διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική που «καταδικάζει σε θάνατο τον πλανήτη». Το κύριο, βεβαίως, δεν είναι γενικά και αόριστα η πολιτική κάποιων κυβερνήσεων, αλλά το γεγονός ότι τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα μονοπώλια. Αρα και ο αγώνας για τα ζητήματα του περιβάλλοντος περνάει μέσα από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την πάλη για την εργατική λαϊκή εξουσία, μόνη ικανή να προστατεύσει και το περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ