Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Υπό ένταξη στην ευρω-λυκοσυμμαχία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Υπογράφτηκε χτες στις Βρυξέλλες η συνθήκη προσχώρησης της Κροατίας στη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά από έξι χρόνια ενταξιακών διαδικασιών, ενώ άλλες χώρες προϊόν του διαμελισμού από τους ιμπεριαλιστές της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο παίρνουν σειρά. Από την 1η Ιούλη του 2013 η Κροατία θα γίνει πλήρες μέλος στην αντιλαϊκή λέσχη του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου, ενώ στο διάστημα που μεσολαβεί θα έχει καθεστώς παρατηρητή. Εκ μέρους της Κροατίας υπέγραψαν τη συνθήκη ο Πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας Ιβο Γιοσίποβιτς και Γιάντρανκα Κόσορ και εκ μέρους της ΕΕ οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών - μελών. Θα ακολουθήσει επικύρωση της συμφωνία από το Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα κληθεί ο κροατικός λαός να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της χώρας με επικείμενο δημοψήφισμα, ενώ ήδη στραγγαλίζεται από την καπιταλιστική κρίση, την υψηλή ανεργία, τα απανωτά μέτρα λιτότητας...

Για «ιστορική» συνθήκη μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήρε τον κροατικό λαό για την πρόοδό του, προειδοποιώντας ωστόσο πως η ΕΕ θα παρακολουθεί πώς θα εκπληρώνει το Ζάγκρεμπ τις δεσμεύσεις του. Από τη μεριά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ, του οποίου η χώρα κατέχει την προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου, υπογράμμισε πως η πόρτα παραμένει ανοικτή και για άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πιέσεις στη Σερβία

Σε ό,τι αφορά τη Σερβία η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών αποφάσισε να μη χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, μεταφέροντας τις σχετικές αποφάσεις για το Μάρτη, απαιτώντας από το Βελιγράδι να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία αναμένετο να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας μετά τη σύλληψη και παράδοση του τελευταίου καταζητούμενου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, ωστόσο, τέθηκαν «εμπόδια» τους τελευταίους τέσσερις μήνες μετά τις συγκρούσεις που σημειώνονται ανάμεσα σε ΝΑΤΟικούς στρατιώτες της ΚFOR και Σέρβους διαδηλωτές που έχουν στήσει μπλόκα κοντά σε επίμαχα διοικητικά φυλάκια στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε πως οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν πως θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαβουλεύσεις με το Μαυροβούνιο τον ερχόμενο Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ