Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥΝ
Εκδήλωση για τις ουσίες στην εφηβεία

Μεγάλο το ενδιαφέρον των γονιών για τις δυνατότητες ανίχνευσης και αντιμετώπισης του προβλήματος, σε περίπτωση που «χτυπήσει την πόρτα τους»...

«Τι σημάδια στη συμπεριφορά του παιδιού μας πρέπει να μας ανησυχούν»;

«Τι να κάνουμε αν καταλάβουμε κάτι ύποπτο και το παιδί μας αρνείται να μας μιλήσει»;

«Τι σπρώχνει ένα παιδί στα ναρκωτικά. Φταίει κάτι και στην οικογένεια»;

Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα ερωτήματα που έπεφταν βροχή στους εκπροσώπους του παραρτήματος Πειραιά του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και στην εκπρόσωπο του Συλλόγου Οικογενειών Ιθάκη κατά την προχτεσινή ενημερωτική ομιλία για τη χρήση ουσιών στην εφηβεία στην Ιωνίδειο σχολή του Πειραιά.

Μια ακόμα εκδήλωση που επιβεβαίωσε την τεράστια έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης των γονιών απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, την καθημερινή τους αγωνία μπροστά σε αυτή την απειλή και τη μοναχικότητα με την οποία επιχειρούν να βοηθήσουν οι ίδιοι, πρώτα από όλους, το παιδί τους.

Η εκδήλωση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και συμμετείχαν τόσο γονείς όσο και μαθητές του σχολείου. Ο Γιώργος Κωνστανταράκος, πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του ΕΣΥΝ, και ο Νίκος Τζώρτζης, μέλος του ΔΣ, ψυχολόγοι και οι δύο, στις τοποθετήσεις τους επισήμαναν πως «η εξάρτηση από ναρκωτικά είναι ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο που επηρεάζεται άμεσα από τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι νέοι κυρίως άνθρωποι διαμορφώνουν τη συνείδησή τους και οραματίζονται το μέλλον τους».

«Η αντιναρκωτική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επισήμαναν, είναι σύμφωνη με τις προσταγές της ΕΕ για μείωση όλων των κοινωνικών δαπανών, για αποδοχή της τοξικομανίας ως αναγκαίου κακού, για διαχείριση του προβλήματος με την εισαγωγή των προγραμμάτων υποκατάστασης, για συναίνεση στο διαχωρισμό "σκληρών-μαλακών" με απώτερο στόχο τη σταδιακή νομιμοποίησή τους. Η πολιτική αυτή τόνισαν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την όξυνση του προβλήματος, την απουσία θεραπευτικών προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα, την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης σε σχέση με τις ουσίες και την εξάρτηση».

Παράλληλα αναφέρθηκαν διεξοδικά στα χαρακτηριστικά της εφηβείας, στις διαστάσεις του προβλήματος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, στις νέες ουσίες που κυκλοφορούν και που εύκολα μπορεί κανείς να τις προμηθευτεί και βέβαια στις νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και στο μείζον θέμα της αποποινικοποίησης της χρήσης με τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει στην εξάπλωση της τοξικοεξάρτησης.

Γονείς και μαθητές άκουσαν με προσήλωση τις θέσεις των εκπροσώπων του ΕΣΥΝ και όταν οι ομιλίες τελείωσαν, ο διάλογος «πήρε φωτιά». Πέρα όμως από τις διευκρινίσεις που ζητούσαν από τους ομιλητές, οι γονείς κυρίως στράφηκαν στην εκπρόσωπο του συλλόγου Οικογενειών «Ιθάκη», η οποία, ως μητέρα έζησε από το αρχικό στάδιο το πρόβλημα του παιδιού της, μέχρι σήμερα, εφτά χρόνια μετά, που είναι πλέον καθαρό. «Τι κάνει ένας γονιός όταν αντιληφτεί πως το πρόβλημα αυτό έχει χτυπήσει και τη δική του πόρτα»; Η εκπρόσωπος του συλλόγου Οικογενειών μετέφερε τη δική της εμπειρία δείχνοντας πως και ο γονιός πρέπει να πάρει την κατάλληλη επιστημονική βοήθεια για να μπορέσει να σταθεί κοντά στο παιδί του και μαζί του να δώσει και ο ίδιος ένα δύσκολο αγώνα. Και βέβαια παρότρυνε τους γονείς να μη χρονοτριβήσουν στο ελάχιστο. Να πάνε στο κοντινότερο παράρτημα του ΚΕΘΕΑ, να μιλήσουν με τους ειδικούς και να πάρουν την κατάλληλη βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του παιδιού τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη να δίνονται επιστημονικές απαντήσεις για την τοξικοεξάρτηση (2016-03-25 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά (2016-03-19 00:00:00.0)
Σεμινάρια για γονείς σε Αθήνα και Κρήτη (2012-10-30 00:00:00.0)
«Μη ναρκώνεις το μυαλό και τη ζωή σου» (2012-03-16 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τα ναρκωτικά (2007-12-07 00:00:00.0)
Εφαλτήριο αγώνα και αντίστασης (2005-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ