Πέμπτη 12 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΛΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Μεγάλες οι ευθύνες του κράτους

Οι μεγάλες και κύριες ευθύνες του κράτους από την εφαρμογή της πολιτικής εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης των κρατικών δομών προστασίας και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μουσείων προκύπτουν και με την κλοπή πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη.

Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ και της διεύθυνσης της Εθνικής Πινακοθήκης - με αντίστοιχες προχτεσινές ανακοινώσεις τους - να εμφανίσουν «ασφαλή» το χώρο, η Πανελλήνια Ενωση Νυχτοφυλάκων Αρχαιοφυλάκων του ΥΠΠΟΤ, σε ανακοίνωσή της, καταρρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας: «Η φύλαξη του χώρου, όπου σημειώθηκε η κλοπή, φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία, με αμφιβόλου κατάρτισης προσωπικό και ηλεκτρονικά μέσα ξεπερασμένης από δεκαετίες τεχνολογία» και τονίζοντας κάτι πολύ σημαντικό: Το σύστημα φύλαξης της ΕΠ «δεν είναι συνδεδεμένο με το Κέντρο Λήψεως και Επεξεργασίας Σημάτων Συναγερμού (ΚΕΛΕΣΣ) του ΥΠΠΟΤ».

Προσθέτουν ότι, ενώ η ευθύνη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ανήκει στο κράτος, «το φυλακτικό προσωπικό του ΥΠΠΟΤ είναι ελάχιστο, σε αναλογία με το πλήθος των χώρων που επιβάλλεται να φυλάσσονται». «Παρ' όλ' αυτά, οι χώροι που φυλάσσονται από το προσωπικό, όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, είναι απόλυτα προστατευμένοι», γιατί «είναι καλά καταρτισμένο και εφαρμόζει τις γνώσεις και την εμπειρία του» στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για το ίδιο θέμα αναφέρει ότι «το πλέον σημαντικό ζήτημα για την προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης, είναι η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών πολιτισμού με εξειδικευμένο προσωπικό και η μέριμνα για τη συνεχή εκπαίδευσή του. Η φύλαξη ευαίσθητων χώρων, όπως τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, δεν μπορεί να ανατίθεται παρά μόνο σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟΤ και γι' αυτό χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες security, με προσωπικό που δεν ελέγχεται από το ΥΠΠΟΤ, δεν διαθέτει ιδιαίτερη εκπαίδευση ή εμπειρία, προσλαμβάνεται και εναλλάσσεται με τα κριτήρια του ιδιωτικού τομέα, καθιστά κάθε σύστημα ασφαλείας διάτρητο».

Οσον αφορά στην πυρκαγιά στο «Ακροπόλ», ο ΣΕΑ σημειώνει ότι «σημαντικά κτίρια που έχουν κηρυχτεί μνημεία, όπως το "Ακροπόλ", και για την απόκτηση των οποίων δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα του λαού, δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους, με αποτέλεσμα να λεηλατούνται και να παραδίδονται στις φλόγες. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ και η μελλοντική αξιοποίηση δεν αποτελούν άλλοθι για την κακομεταχείριση και εγκατάλειψη, που εδώ και χρόνια επεφύλαξε στο "Ακροπόλ" η πολιτεία».

Τέλος, ο ΣΕΑ σημειώνει ότι «οι "εφεδρείες", οι αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού και η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης στον ευαίσθητο τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μέτρα που απειλούν με ανεπανόρθωτες βλάβες την περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να σταματήσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ