Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Παζάρια και πόλεμος εντυπώσεων

Στην Αθήνα από προχτές ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το παζάρι για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τον Οργανισμό IIF (Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο), που εκπροσωπεί πάνω από 400 τράπεζες. Σε χτεσινή ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση του επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, το Ινστιτούτο χαρακτηρίζει «άλυτες» ορισμένες από τις βασικές παραμέτρους προκειμένου να επιτευχθεί η λεγόμενη «εθελοντική συμφωνία», για την οποία επιζητούν και «στήριξη από όλους τους επίσημους φορείς τις μέρες που έρχονται», διατύπωση που παραπέμπει στην ανοιχτή στήριξη και των άλλων κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στο βαθμό που η «εθελοντική συμμετοχή» δεν πιάσει ικανοποιητικά ποσοστά, θα υπάρξει νέα συμφωνία, για την ενεργοποίση «ρήτρας συλλογικής δράσης», δηλαδή για το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ομολόγων που παρακρατούν μερίδες της πλουτοκρατίας, οι οποίες δηλώνουν απρόθυμες να μετάσχουν στη διαδικασία. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο φέρνει κοντύτερα την επίσημη ανακήρυξη της κρατικής πτώχευσης.

«Προωθημένες και σε πολύ καλό σημείο» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις συζητήσεις ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 20 του Γενάρη ξεκινά η «τελική φάση της διαπραγμάτευσης» με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών για τη νέα δανειακή σύμβαση. Την ανάγκη για ταχύτερη ολοκλήρωση του PSI και την εξασφάλιση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ανέδειξε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχε προχθές με την Α. Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Β. Κονστάνσιο δήλωσε χτες ότι «η ΕΚΤ δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών για τη μείωση του χρέους της». Αυτό, πρόσθεσε, «αφορά τον ιδιωτικό τομέα», φανερώνοντας ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να επωμιστεί «χασούρα» από το «κούρεμα» ελληνικών ομολόγων που κατέχει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε ζητά καμιά απολύτως ονομαστική διαγραφή του χρέους (2015-02-03 00:00:00.0)
Περί (ξυρισμένης) «αλήθειας» και (κουρεμένης) «ειλικρίνειας» (2012-03-16 00:00:00.0)
Στήνουν νέα γκιλοτίνα για Ταμεία και λαϊκά δικαιώματα (2012-02-23 00:00:00.0)
Νέο σαρωτικό «κούρεμα» σε μισθούς, συντάξεις, λαϊκές ανάγκες (2012-02-22 00:00:00.0)
Βαθαίνει η ταξική συμμαχία ενάντια στο λαό (2012-01-21 00:00:00.0)
Σερβίρουν για μονόδρομο το χαντάκωμα του λαού (2011-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ