Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - «ΣΚΟΥΠΑ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ληστρικές διατάξεις για αυτοαπασχολούμενους και Ταμεία

Συζητιέται από χτες στη Βουλή και ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη

Μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο αφήνει παραθυράκι για παραπέρα περικοπές στα επιδόματα που αντικατέστησαν τα δώρα γιορτών και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων, συνδέοντάς τα με τα αποθεματικά των ταμείων
Μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο αφήνει παραθυράκι για παραπέρα περικοπές στα επιδόματα που αντικατέστησαν τα δώρα γιορτών και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων, συνδέοντάς τα με τα αποθεματικά των ταμείων
Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος το πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, με το οποίο διευθετούνται διάφορες εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου και στρώνεται ο δρόμος για τον επόμενο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις προς όφελος επιχειρήσεων που έχουν φεσώσει την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με εκατομμύρια ευρώ, επιταχύνει τη λεγόμενη απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, «ανοίγει» τα επαγγέλματα των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων και επιβάλλει νέα χαράτσια στους αυτοαπασχολούμενους, θεσπίζοντας εξουθενωτικά «αντικειμενικά κριτήρια».

Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη διαδικασία του επείγοντος, είπε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, που από χτες επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, ότι ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα «δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για κοινοβουλευτική συζήτηση» για να του απαντήσει ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος ότι «εμείς θέλουμε αυτές οι "διαπραγματεύσεις" να αποτύχουν, γιατί στόχο έχουν το πώς θα τσακιστεί περισσότερο ο ελληνικός λαός και πώς θα σωθούν οι δανειστές της ελληνικής οικονομίας».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος στην εισήγησή του έκανε λόγο για «βάρβαρο νομοσχέδιο» της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου και κάλεσε το λαό να εμποδίσει την εφαρμογή του, παλεύοντας για την ανατροπή της πολιτικής που το επιβάλλει. Ολες οι θυσίες, είπε, στις οποίες υποβάλλεται ο λαός, το οδηγούν στην φτώχεια και την εξαθλίωση και ταυτόχρονα θωρακίζουν τους κεφαλαιοκράτες. Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης, συνέχισε, του νομοσχεδίου είναι ότι αφήνει παραθυράκι για περαιτέρω περικοπές των εξευτελιστικών επιδομάτων που αντικατέστησαν τα καταργημένα δώρα γιορτών και αδείας των συνταξιούχων και μάλιστα συνδέει το ύψος τους με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο, τόνισε, βρίθει διατάξεων προς όφελος του κεφαλαίου, όπως οι νέες πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία και την Εφορία τις οποίες χρωστάνε μια χούφτα μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι. Σκανδαλώδεις, είπε ο βουλευτής, είναι και οι διατάξεις που αφορούν την απελευθέρωση των εμπορικών οδικών μεταφορών, αφού στόχο έχουν να μπορέσουν πιο γρήγορα οι μεγάλες επιχειρήσεις να μονοπωλήσουν την αγορά ενώ και για τους δικηγόρους η ρύθμιση έχει στόχο να ευνοήσει τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες.

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε απολύτως αναγκαία τη νέα χαριστική ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου, όπως ανέφερε, αυτές να διευκολυνθούν στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο. Είπε ότι από την αύξηση της ανεργίας, τα Ταμεία είχαν επιβάρυνση 1,7 δισ. τα τελευταία δύο χρόνια και ανέφερε ότι περίπου 820.000 επιχειρήσεις, αγρότες και ΕΒΕ οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία 11,5 δισ. ευρώ. Απαλλάσσοντας τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση από την ευθύνη για την καταλήστευση των Ταμείων από τους εργοδότες, ισχυρίστηκε ότι από τα χρωστούμενα, τα 3,5 δισ. δεν μπορούν να εισπραχθούν γιατί οι επιχειρήσεις έχουν πτωχεύσει ή άλλοι δεν έχουν να τα καταβάλουν.

Κατά τον υπουργό από την ρύθμιση που έγινε πριν από ένα χρόνο έχουν ρυθμιστεί δύο δισ. ευρώ και καταβάλλονται στο ΙΚΑ 75 εκατομμύρια το μήνα. Με επιμέρους δευτερεύουσες παρατηρήσεις η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. που συγκυβερνούν συμφώνησαν με το πολυνομοσχέδιο, ενώ αντίθετος δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ