Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τιμές φτώχειας και εξαθλίωσης

Εμποροβιομήχανοι και πολυεθνικές έριξαν την τιμή παραγωγού στο λάδι στα πλέον εξευτελιστικά επίπεδα

Eurokinissi

Σε εξευτελιστικές τιμές επιχειρούν οι εμποροβιομήχανοι και οι μεσάζοντες των πολυεθνικών να αρπάξουν την παραγωγή λαδιού. Το έξτρα παρθένο λάδι έφτασε να έχει τιμή 1,7 ευρώ το κιλό, τιμή μικρότερη και από την εξευτελιστική τιμή των 1,77 ευρώ το κιλό που ορίζει η ΕΕ για να ενεργοποιηθεί η λεγόμενη ιδιωτική αποθεματοποίηση, η οποία, βεβαίως, καμία προστασία δεν προσφέρει στην πράξη στους ελαιοπαραγωγούς.

Το κακό φάνηκε πέρυσι το Νοέμβρη με το ξεκίνημα της νέας σοδειάς, όπου στις πρώτες αγοραπωλησίες που έγιναν στην Πελοπόννησο, το έξτρα παρθένο λάδι έπιασε τιμή 2,20 - 2,25 ευρώ το κιλό στην Τριφυλία της Μεσσηνίας και 2,4 ευρώ το κιλό στη Νεάπολη της Λακωνίας. Η πτωτική πορεία συνεχίστηκε και πλέον γίνεται λόγος για τιμές απελπισίας. Η τιμή για το έξτρα παρθένο λάδι κυμαίνεται στην Κρήτη από 1,85 έως 2,05 ευρώ, στην Πελοπόννησο από 2 έως 2,30 ευρώ, στη Λέσβο από 1,90 ευρώ έως 2 ευρώ. Για τα ελαιόλαδα Λαμπάντε (βιομηχανικά) 5 βαθμών οι τιμές κυμάνθηκαν από 1,20 έως 1,25 ευρώ. Και βέβαια δε γίνεται λόγος για λεφτά στο χέρι, αλλά για επιταγές που κατά βάση είναι τρίμηνες και βάλε... Στην πλειοψηφία τους οι ελαιοπαραγωγοί έχουν το λάδι απούλητο στις αποθήκες και μπροστά τους δε φαίνεται φως...

Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι δύσκολο να αντισταθούν στους κερδοσκοπικούς εκβιασμούς των εμπορομεσαζόντων, ντόπιων και ξένων. Γιατί τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης. Το επιχείρημά τους είναι ότι στην Ισπανία οι τιμές κυμαίνονται από 1,68 μέχρι 1,93 ευρώ το κιλό. Ταυτόχρονα, είναι κοροϊδία ότι ξανά επιστρατεύεται το επιχείρημα της ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Το ίδιο έγινε και τον περασμένο Οκτώβρη με την αναγγελία αποθεματοποίησης 100.000 τόνων σε επίπεδο ΕΕ, αλλά οι τιμές δεν πήραν τα πάνω τους. Το ίδιο θα συμβεί πάλι αν ξαναγίνει ιδιωτική αποθεματοποίηση.

Αγωνιστική ρότα

Το ζήτημα είναι ότι οι τιμές που διαμορφώνουν τα μονοπώλια δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής και δεν αποδίδουν εισόδημα στους παραγωγούς. Τους εξαναγκάζουν να σταματήσουν τη συγκομιδή και να εγκαταλείψουν την ελαιοκαλλιέργεια. Το πρόβλημα με τις τιμές στο λάδι δεν είναι συγκυριακό. Τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των επιταγών της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Οι τιμές για τους ελαιοπαραγωγούς είναι εδώ και χρόνια καθηλωμένες και μειώνονται, ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν πανάκριβα το λάδι, αφού γι' αυτούς όλο και αυξάνονται. Τα μονοπώλια που λυμαίνονται το χώρο βγάζουν κέρδος για κάθε κιλό λάδι πάνω από 200 - 250%!

Μπροστά στην κατάσταση αυτή οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να αντιδράσουν αγωνιστικά και συντονισμένα για να προασπίσουν το εισόδημά τους. Να διεκδικήσουν: Εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν αξιοπρεπές εισόδημα. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια κ.ά.

Είναι επίσης φανερό πως όσο κυριαρχούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη για τους ελαιοπαραγωγούς και τη φτωχή αγροτιά συνολικότερα. Θα κυριαρχεί μονίμως η ανελέητη κερδοσκοπία σε βάρος των φτωχομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών. Οι τιμές στο λάδι όλο και θα πέφτουν και οι καταναλωτές θα το αγοράζουν όλο και πιο ακριβά. Οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ μαζί με όλη τη φτωχομεσαία αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι κοινό το συμφέρον των μικρομεσαίων αγροτών, των εργατοϋπαλλήλων, των μικροεπαγγελματιών για παραγωγή ποιοτικών, καλών και σε προσιτές τιμές τροφίμων που θα ικανοποιούν τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε καθεστώς λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας και όχι σε καθεστώς κυριαρχίας των μονοπωλίων. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αντιδράσουν αγωνιστικά και να συμμετάσχουν στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργανώνει πανελλαδικά από τις 23 του Γενάρη η ΠΑΣΥ διεκδικώντας μαζί με τους υπόλοιπους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους το δίκιο τους και την ανατροπή αυτής της βάρβαρης και ληστρικής πολιτικής.


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ