Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιδιώκει με κάθε τρόπο τη μείωση των μισθών

Ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση για συμβάσεις, τριετίες, εργοδοτικές εισφορές, ενδεχομένως και για τα δώρα

Κυβέρνηση, εργοδότες και εργατοπατέρες, δρουν σε συμπαιγνία για να τσακίσουν μισθούς και Συμβάσεις. Αντεπίθεση και λαϊκή συμμαχία, για να μην περάσουν τα σχέδιά τους, να ανατραπεί η πολιτική τους
Κυβέρνηση, εργοδότες και εργατοπατέρες, δρουν σε συμπαιγνία για να τσακίσουν μισθούς και Συμβάσεις. Αντεπίθεση και λαϊκή συμμαχία, για να μην περάσουν τα σχέδιά τους, να ανατραπεί η πολιτική τους
Την επιβολή ακόμα και με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου των μέτρων κατακρεούργησης των μισθών και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση. Η προώθηση των αντεργατικών μέτρων, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα τεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης που πιθανότητα θα συγκαλέσει την Παρασκευή ή το Σάββατο ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.

«Ολα τα πιθανά σενάρια» για την προώθηση των μέτρων μείωσης των μισθών εξετάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για την πορεία του «κοινωνικού διαλόγου», ενώ συζητήθηκε και το σχέδιο περικοπής των επικουρικών συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας, όπως ανέφερε σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, θα καλέσει τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. «να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε όλα τα επίπεδα». Αναφερόμενος στο θέμα των μειώσεων των μισθών και των επικουρικών συντάξεων, εκτίμησε ότι «θα έχουν κλείσει όλα τα θέματα ως το τέλος της βδομάδας».

Στόχος της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τους μισθούς είναι να επιτευχθεί με οριζόντια μέτρα η μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους» κατά 20% - 25%. Σε αυτήν τη βάση, ψηλά στην αντεργατική λίστα είναι: Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, που αποφέρει άμεση μείωση των μισθών κατά 15%. Το «πάγωμα» ή κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες), που αποφέρουν άμεσο όφελος στους εργοδότες μέχρι και 15%. Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που μπορεί να κυμανθεί από 10% - 15%. Το «πάγωμα» της αύξησης του 2,5%, που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση για τον Ιούλη.

«Αν επιτευχθεί μέσω του κοινωνικού διαλόγου πάγωμα μισθών, πάγωμα στις μισθολογικές ωριμάνσεις και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα», σημείωναν χτες κύκλοι του υπουργείου Εργασίας. Την ίδια, πάντως, στιγμή κυβερνητικά στελέχη άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για την κατάργηση των δώρων, μέσω νομοθετικής παρέμβασης.

Νέα συνάντηση με τρόικα

Νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο είχαν χτες τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. «Εργασιακά, ασφαλιστικό, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά ζητήματα», η συνολική δηλαδή αντιλαϊκή ατζέντα, μπαίνουν στο τραπέζι της διαβούλευσης, που θα έχουν μέχρι το τέλος της βδομάδας, τόσο με τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη, όσο και με τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) που συναπαρτίζουν τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου.

Με εντατικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα συνεχιστούν στις επόμενες μέρες οι συνεννοήσεις για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, συνολικά για το νέο πρόγραμμα, δηλαδή για τη νέα δανειακή σύμβαση και τα πρόσθετα μέτρα σφοδρής κλιμάκωσης που σκοπεύουν να ξεδιπλώσουν από φέτος μέχρι και το 2015.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ