Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ταξική επιλογή οι βάρβαρες περικοπές

Το σύνολο των αντιλαϊκών ανατροπών σε Υγεία και Πρόνοια υπερασπίστηκε ο αρμόδιος υπουργός, απαντώντας στην Επερώτηση

Υπερασπιζόμενος τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, εμφανίστηκε προκλητικός φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει ως δημαγωγούς όσους ασκούν κριτική στα πεπραγμένα του υπουργείου του ενώ ήταν ξεκάθαρος ότι οι περικοπές θα συνεχιστούν.

Ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι ο μόνος στόχος τόσο της συγκυβέρνησης του «μαύρου μετώπου» όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι το κουτσούρεμα των δαπανών της δημόσιας Υγείας, αφού προκλητικά ανέφερε ότι η εντολή που είχε και έχει ήταν να «συνεφέρει» οικονομικά τη δημόσια Υγεία και να περιορίσει τις «παροξυμένες δαπάνες» και τη «μαύρη τρύπα» που καταπίνει «τα χρήματα του ελληνικού λαού».

Κατά τον Α. Λοβέρδο, το 2012 θα είναι η τελευταία χρονιά για την εξοικονόμηση των δαπανών και από του χρόνου με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη που θα φέρει χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία και μαζί με την κρατική χρηματοδότηση θα λειτουργούν οι υποδομές του ΕΣΥ. Διαφορετικά, είπε, το 2013 το ΕΣΥ δε θα μπορέσει να κρατήσει τις υποδομές του.

Σε πείσμα της πραγματικότητας που βιώνουν όλα τα λαϊκά στρώματα ισχυρίστηκε ότι δεν έκλεισε καμία υποδομή του ΕΣΥ, αλλά αντίθετα άνοιξαν και νέες, ενώ είπε ότι αυξήθηκαν κατά 30% οι επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία και την ίδια στιγμή δόθηκαν από τους Ελληνες 20% λιγότερα χρήματα στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Υπερασπιζόμενος το χαράτσι - εισιτήριο στα νοσοκομεία είπε ότι είναι αναγκαίο γιατί οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες κοστίζουν στα νοσοκομεία 150 εκατομμύρια το χρόνο και αυτά καλύπτονται από τα έσοδα του εισιτηρίου και των απογευματινών ιατρείων που έφτασαν στα 247 εκατομμύρια.

Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του για σπατάλες είπε ότι στη χώρα μας γίνονται 3,5 εκατομμύρια αξονικές τομογραφίες, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο ενώ, όπως είπε, επικρατεί «προκλητική συνταγογράφηση».

Ο Α. Λοβέρδος προανήγγειλε νέο γύρο περικοπών λέγοντας ότι φέτος θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 1,1 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός του υπουργείου θα είναι κλειστός στα περίπου 3 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την απόρριψη από τη Βουλή -μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ- της τροπολογίας του για το ωράριο των φαρμακείων, είπε ότι τους μόνους που βολεύει είναι κάποιους δύστροπους φαρμακοποιούς και ισχυρίστηκε ότι την απελευθέρωση του ωραρίου την «αγκάλιασε ο Ελληνας πολίτης». Δήλωσε ότι θα την ξανακαταθέσει στη Βουλή.

Ακόμα, είπε ότι οι συνενώσεις των νοσοκομείων δεν έκλεισαν καμία υποδομή του ΕΣΥ ενώ αναφερόμενος στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥ) είπε ότι έχει προβλήματα τα οποία θα λυθούν μέχρι το τέλος Φλεβάρη.

Προκλητικός ήταν όταν αναφέρθηκε στο ΝΑΤ λέγοντας υπαινικτικά πως η επιρροή κάποιου κόμματος στο Ταμείο των ναυτικών, «είναι ισχυρή» (σ.σ. αργότερα ισχυρίστηκε πως εννοούσε τον Οίκο Ναύτου) για να το κατηγορήσει ότι αρνήθηκε να μπει στον ΕΟΠΥΥ και αύξησε υπερβολικά την φαρμακευτική δαπάνη κατά 100 εκατομμύρια ευρώ. Πρόθεση της κυβέρνησης, είπε, είναι να μπουν όλοι στον ΕΟΠΥΥ και επιδίωξη είναι να υπάρχει ένα υπουργείο και ένας ασφαλιστικός οργανισμός το 2012 ενώ πρόσθεσε ότι σκέφτεται να θεσπίσει διάταξη σύμφωνα με την οποία να μπορούν να συνταγογραφούν μέσα στα νοσοκομεία και οι γιατροί του ΕΣΥ.

Ο υπουργός είπε ότι οι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν για τον τοκετό στα δημόσια νοσοκομεία και παίρνουν επίδομα 900 ευρώ για γέννες στα ιδιωτικά, ενώ παραδέχθηκε ότι μειώθηκαν τα ποσά που δίνονται στους ασφαλισμένους για τις αποκλειστικές νοσοκόμες. Η αλήθεια είναι ότι με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια καταργήθηκε το επίδομα τοκετού που έπαιρναν τα νέα ζευγάρια για γέννα στα δημόσια μαιευτήρια και που βοηθούσε για τα βασικά πρώτα έξοδα για το παιδί τους. Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά μαιευτήρια, τα 900 ευρώ που παίρνουν τα νέα ζευγάρια καλύπτουν μόνο ένα μέρος των νοσηλίων που έχουν πληρώσει στους ιδιώτες επιχειρηματίες και μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις 3.000 ευρώ...

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι «τους δημαγωγούς τους θεωρώ εύκολους αντίπαλους» και ισχυρίστηκε ότι όσοι το πρώτο που κάνουν είναι να ζητούν υλικά και προσωπικό για τα νοσοκομεία αναπαράγουν μια λογική που την ακούει ο λαός 37 χρόνια τώρα και βούλιαξε τη χώρα.

Παροχές εξαθλίωσης

Απαντώντας στον υπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, τόνισε ότι η Επερώτηση του Κόμματος είναι επίκαιρη και αναγκαία αφού τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων για την Υγεία συνεχώς επιδεινώνονται εξ αιτίας της ταξικής πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Τα μέτρα που παίρνονται, είπε, δεν είναι ούτε ευκαιριακά ούτε προσωρινά αλλά μόνιμα και ανέφερε ότι όταν αναπτυχθεί πλήρως ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, τότε η κατάσταση θα χειροτερεύσει για τους ασφαλισμένους και οι παροχές θα σταθεροποιηθούν στο κατώτατο δυνατό επίπεδο, αυτό της εξαθλίωσης.

Κατήγγειλε ότι η επιχορήγηση στο ΙΚΑ μειώθηκε την ίδια στιγμή που το Ταμείο φορτώθηκε με χιλιάδες νέους ασφαλισμένους ενώ χαρακτηριστικό είναι και το ότι πάνω από 1.000 φάρμακα βγήκαν από τη λίστα και τώρα τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.

Η υγεία, είπε, δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που ζητά την κατάργηση του ιδιωτικού τομέα που απομυζά το χώρο της Υγείας. Σχετικά δε με την τροπολογία για το ωράριο των φαρμακείων τόνισε ότι αυτή άνοιγε την πόρτα για την επέλαση μεγάλων πολυεθνικών και επιχειρήσεων σε βάρος των μικρών φαρμακείων.

Από την ΝΔ ο Θ. Γιαννόπουλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δε δαιμονοποιεί τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας ο οποίος, όπως είπε, πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά προς το δημόσιο τομέα, ενώ η Ο. Παπανδρέου του ΛΑ.Ο.Σ. το μόνο που βρήκε ουσιαστικά να πει ήταν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν όλα αυτά τα χρόνια πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Ο δε Μ. Κριτσιωτάκης από το ΣΥΡΙΖΑ αρκέστηκε σε διαχειριστικές παρατηρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ