Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Από τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ

MotionTeam

Στο θέμα της συγχώνευσης των νοσοκομειακών μονάδων αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, μιλώντας για τη «μετατροπή νοσοκομείων σε επιχειρήσεις ώστε να είναι οικονομικά αυτοτελείς», ενώ παράλληλα η κυβέρνηση «έχει εξαγγείλει τη συρρίκνωση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των παροχών Υγείας - Πρόνοιας σε ένα ελάχιστο βασικό πακέτο παροχών πτωχοκομείου», έτσι ώστε ο εργαζόμενος «θα είναι αναγκασμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη».

Με βάση την κυβερνητική αντίληψη, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η δημόσια Υγεία μένει «πάντα πίσω από τις ανάγκες» αφού «θεωρείται εμπόδιο και βάρος για το κράτος. Οι δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας θα αναγκαστούν για μεγαλύτερα έσοδα να αυξάνουν τις τιμές μειώνοντας το εργατικό κόστος και συνδέοντας εργασία με παραγωγικότητα».

Την ίδια στιγμή - όπως είπε - βρίσκονται σε «τραγική κατάσταση τα δημόσια νοσοκομεία» αφού «οι ελλείψεις έχουν υπεραυξηθεί από τότε που τις υπολογίζαμε σε 25.000, είναι περισσότερες γιατί συνεχίζουν να αποχωρούν συνταξιοδοτούμενοι ή για άλλους λόγους». Φθάνουν «στις 4.500 οι ελλείψεις σε γιατρούς και ο υπουργός καθημερινά διακηρύσσει ότι έχουμε διπλάσιο αριθμό γιατρών από όσους χρειαζόμαστε». Μίλησε, επίσης, για «κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που θα ανακούφιζαν όσους έχουν ανάγκη και τις οικογένειές τους αλλά παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, κλείνουν χειρουργεία αλλά και νοσοκομεία ολόκληρα και δέχονται μόνο έκτακτα περιστατικά».

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα

Στην κατάσταση δύο νοσοκομείων της περιοχής του Πειραιά αναφέρθηκε στην ομιλία της η Βέρα Νικολαΐδου που είναι ενδεικτική της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας. Αναφερόμενη στον υπουργό Υγείας θύμισε ότι «στις 17 Σεπτεμβρίου κάνατε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Τζάνειο και διαπιστώσατε έκπληκτος ότι το 3ευρω νοσήλιο (σ.σ. χαράτσι για την εισαγωγή) δεν πληρωνόταν από τους μετανάστες αλλά μόνο από τους Ελληνες και στείλατε εγκύκλιο. Η συνέχεια είναι γνωστή, το κάνατε 5 ευρώ, εισπράττετε 100 εκατ. ευρώ»!

Επίσης, θύμισε ότι εδώ και καιρό είναι γνωστή η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Κρατικό Νίκαιας, από έγγραφο της 10μελούς επιτροπής του νοσοκομείου, όμως «σήμερα έχει χειροτερέψει. Είναι επικίνδυνη η κατάσταση, θα φοβάται κανείς να περάσει ακόμα και απέξω από το κρατικό νοσοκομείο».

Αναφερόμενη στο θέμα των φαρμάκων, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «σκευάσματα βγήκαν από τη λίστα, από την κάλυψη δηλαδή των Ταμείων, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν το 100% τιμής φαρμάκου, ενώ πλήρωναν 25 ή 15%. Συνολικά για τα φάρμακα, οι ασθενείς επιβαρύνθηκαν με 132 εκατ. ευρώ και με 20,9% μέσω των συνταγογραφούμενων φαρμάκων». Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε, «οι ασφαλισμένοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους πληρώνουν όλο και περισσότερα για τα φάρμακα σε εποχή που μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις. Οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες δεν πάνε ούτε στο γιατρό γιατί δεν έχουν χρήματα».

Αποκλείονται οι ανασφάλιστες γυναίκες από το τεστ «Παπ»

Την τραγική ειρωνεία ενός συστήματος Υγείας που «κάνει ημερίδες για παχυσαρκία, ενώ αυξάνονται τα παιδιά που υποσιτίζονται και δεν έχουν να κάνουν εμβόλια», επισήμανε στην ομιλία του ο Θόδωρος Ιγνατιάδης. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε σε επιμέρους επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται στο χώρο της Υγείας. Οπως είπε, το σημερινό σύστημα «αποκλείει ακόμα και από το τεστ Παπανικολάου τις ανασφάλιστες γυναίκες», ενώ «είναι προφανές ότι οι ανασφάλιστοι αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες μετανάστες στερούνται και βασικές παροχές πρόληψης. Μένουν εκτός της βασικής κάλυψης φαρμακευτικά και στα νοσοκομεία». Ετσι, «πρέπει οι εξαθλιωμένοι να βολευτούν με φιλανθρωπίες, παροχές και υπηρεσίες των δήμων».

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «ούτε λόγος δε γίνεται για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των συγχωνεύσεων μονάδων της περιφέρειας, τονίζοντας πως «ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αναγκάζονται να κινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και για συνταγογραφήσεις», ενώ ειδικά για τους αγρότες «μειώθηκαν οι δαπάνες για τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ. Γίνεται περικοπή εξετάσεων και φαρμάκων ενώ μεγαλώνει η επιβάρυνση ασφαλισμένων με τρεις απανωτές αυξήσεις».

Μόνο αν έχεις λεφτά μπορείς να ζήσεις

«Χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον πολιτικό, Υγεία δεν μπορεί να υπάρξει», σημείωσε στη δική της ομιλία η Λιάνα Κανέλλη. Τόνισε ότι η Υγεία «δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα και να αξιοποιείται ως κέρδος. Οσο μπορεί κάποιος να εκμεταλλεύεται για να προσπορίζεται όχι μόνο όφελος αλλά κέρδος, όσο τιμολογούνται τα τεστ, οι γάζες και οι προτεραιότητες και οι σειρές πράξεων τότε οι Ελληνες θα έχουν την αντίληψη της υγείας του σινιέ προφυλακτικού της Τι-Βι και όταν καταφέρουν να κλείσουν μια εξέταση σε ένα κρατικό νοσοκομείο, συναντάνε τη λέξη "Ζήμενς" ...ως κεντρικό παροχέα τεχνολογίας».

Συνέχισε λέγοντας πως «η πολιτική σας είναι υποδειγματικώς εκφασισμένη. Υποδεικνύει πως μόνο αν έχεις λεφτά μπορείς να επιζήσεις. Τιμωρείσαι που είσαι φτωχός, άνεργος». Η βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε τονίζοντας πως «σε αυτό το επίπεδο του νοσηλευτικού προσωπικού και του βοηθητικού έχετε στραγγαλίσει και τον τελευταίο εργαζόμενο» μια και «κάνετε ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη» και «στηρίζετε τους επιχειρηματίες της Υγείας». Μάλιστα, αναφέρθηκε στην υποκριτική αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λέγοντας πως «εκ των πραγμάτων δεν μπορεί ο ένας να υποκρίνεστε ότι δεν γνωρίζει τον άλλο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονιμοποιούνται και διευρύνονται τα τεράστια βάρη που φορτώνονται στο λαό (2018-01-04 00:00:00.0)
Συνέχεια στην κοροϊδία (2013-10-05 00:00:00.0)
Αφαίρεση υπηρεσιών, πρόσθεση χαρατσιών και μοίρασμα φτώχειας (2013-09-08 00:00:00.0)
Aποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας (2011-01-23 00:00:00.0)
Εμπορευματοποίηση «καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας» (2010-12-23 00:00:00.0)
Συγκάλυψη αντί για λύση του προβλήματος (2005-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ