Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΜΕ ΕΪΤΖ
Συγκάλυψη αντί για λύση του προβλήματος

Σε επιχείρηση συγκάλυψης αντί για αντιμετώπιση του προβλήματος της χορήγησης φαρμάκων σε ανασφάλιστους ασθενείς που είναι μετανάστες και έχουν προσβληθεί απ' τον ιό του ΕΪΤΖ, επιδόθηκαν χτες το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ετσι, ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε Ερώτηση του «Ρ» - μετά και την καταγγελία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) - είπε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα περιστατικό ανασφάλιστου και παράνομου μετανάστη με ΕΪΤΖ, που να μην του χορηγήθηκαν αντιρετροϊκά φάρμακα. Βέβαια, οι δηλώσεις του υπουργού απέχουν παρασάγγας απ' την πραγματικότητα, καθώς τον Ιούλη του 2005 υπήρξε και συζητήθηκε έγγραφη καταγγελία ανασφάλιστου μετανάστη ότι δεν του χορηγήθηκαν αντιρετροϊκά φάρμακα, γιατί δεν είχε βιβλιάριο υγείας.

Τις διαπιστώσεις αυτές κατέγραψε και στο έγγραφό του (23.11.2005) ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγγελος Χατζάκης προς τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), με το οποίο ζητά την καταγραφή τους, σημειώνοντας: «Προκύπτει σοβαρό θέμα συνέχισης της αντιρετροϊκής θεραπείας ανασφάλιστων ασθενών, είτε Ελλήνων, είτε αλλοδαπών (οι οποίοι δε διαθέτουν βιβλιάριο Κοινωνικής Ασφάλισης), μετά την άρνηση των φαρμακείων των νοσοκομείων να εκτελούν συνταγές των υπευθύνων των ΜΕΛ, όταν δεν αναγράφεται ο ασφαλιστικός φορέας».

Επίσης ,ο Αγγ. Χατζάκης, σε δηλώσεις του (1/12/2005), επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν τέτοια περιστατικά που σημειώθηκαν με πρωτόβουλη εφαρμογή απ' τους υπαλλήλους του νέου νόμου για τους μετανάστες.

Χτες όμως, το ΚΕΕΛΠΝΟ, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι οι Ελληνες άρρωστοι απ' το ΕΪΤΖ ασφαλισμένοι του Δημοσίου και των άλλων Ασφαλιστικών Οργανισμών «λαμβάνουν χωρίς συμμετοχή (δωρεάν) τα αντιρετροϊκά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων». (Δωρεάν, βέβαια, θα σήμαινε ότι τα φάρμακα πληρώνονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι απ' τα ασφαλιστικά ταμεία). Οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά αδύνατοι καλύπτονται, όπως υποστηρίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με βιβλιάριο Πρόνοιας - χωρίς ωστόσο να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, όπως του ανασφάλιστου εμπόρου που δεν μπορεί να καταβάλει τις εισφορές του στο Ταμείο του. «Το πρόβλημα εστιάζεται στην κατηγορία των αλλοδαπών, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα, στους οποίους, όμως, κανένα νοσοκομείο μέχρι σήμερα δεν έχει αρνηθεί τη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας», καταλήγει το ΚΕΕΛΠΝΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ