Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΩΚΙΔΑ
Στοές θανάτου...

Αποκαλυπτική για τις συνθήκες δουλιάς στα ορυχεία του προέδρου του ΣΕΒ η ανοιχτή επιστολή του εργοταξιακού σωματείου

Η απουσία μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, η εντατικοποίηση της εργασίας και η ανάθεση εργασιών σε εργολάβους στα μεταλλεία του προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλο, στη Φωκίδα αποτελούν ένα συνδυασμό εξαιρετικά κερδοφόρο για την εργοδοσία - που ιδιοποιείται τον ορυκτό κύκλο και κερδοσκοπεί ασύδοτα με τις ευλογίες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - αλλά θανάσιμο για τους εργαζόμενους.

Τα παραπάνω αποκαλύπτονται σε νέα «ανοιχτή επιστολή» του εργοταξιακού σωματείου «Ενωση Εργαζομένων στην ΑΕΜ ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ», προς τη διοίκηση της «S & B Βιομηχανικά Ορυκτά» (έτσι ονομάζεται σήμερα η επιχείρηση), με αφορμή τα δύο απανωτά, πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα» (ένα θανατηφόρο και ένα σοβαρό τραυματισμό) στις 10 και 11 Νοέμβρη 2005, όπου υπήρξε σωρεία πλημμελών ενεργειών και ελλείψεων. Στην ουσία, σημειώνει το σωματείο, για να βγει η παραγωγή, έστειλαν έναν εργάτη στο θάνατο. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το ασθενοφόρο ήταν ακατάλληλο, ενώ δεν υπήρχε οδηγός, με αποτέλεσμα ο τραυματιοφορέας να κάνει τον οδηγό και ο τραυματίας να μην έχει συνοδό.

Η καταγγελία αυτή - όπως και παλαιότερες - δείχνουν καθαρά την ασυδοσία του βιομήχανου, την ανοχή των ελεγκτικών αρχών, την απουσία τακτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας (ΕΜΝΕ). Κοντά σε αυτά οι εκτεταμένες εργολαβίες (εταιρία ΑΚΤΩΡ κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται στα έργα και οι μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις σ' αυτές, μαζί με τα μηδενικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας έρχονται να συμπληρώσουν το μακάβριο παζλ θανάτου που παραμονεύει στα μεταλλεία. Τον κίνδυνο αυτό έχει επανειλημμένα καταγγείλει το Σωματείο, ωστόσο η εργοδοσία ενδιαφέρεται μόνο για την παραπέρα αύξηση των κερδών της, ακόμα και αν αυτό στοιχίζει σε ζωές εργατών.

Συγκεκριμένα, το σωματείο δύο μόλις βδομάδες πριν από τα δύο εργατικά «ατυχήματα» είχε τονίσει στη Διεύθυνση ότι η κατάσταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να συμβούν και άλλα «ατυχήματα». Μάλιστα, είχε προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις (στην περιοχή όπου έγινε το θανατηφόρο να δουλεύουν μόνο μια βάρδια για μείωση των κινδύνων στο 50%, το άμεσο σταμάτημα των εργολαβιών και την πρόσληψη του προσωπικού τους ως μόνιμο προσωπικό της εταιρίας κ.ά.) χωρίς όμως να εισακουστούν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάτω τα χέρια από τους μεταλλωρύχους και το Συνδικάτο τους! (2021-04-06 00:00:00.0)
Η εργοδοτική επίθεση στους μεταλλωρύχους είναι προπομπός της νέας αντεργατικής λαίλαπας (2021-03-30 00:00:00.0)
Νεκρός εργάτης σε λατομείο στον Τύρναβο (2020-01-24 00:00:00.0)
Σοβαρά ερωτήματα για το θάνατο του εργάτη στη «ΛΑΡΚΟ» (2015-04-03 00:00:00.0)
Οι ταξικές δυνάμεις είχαν προειδοποιήσει για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ (2014-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ