Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο αγώνας θα έχει πολλές μάχες και αποφασιστικές αναμετρήσεις

Πετυχημένη περιφρούρηση στη Βιομηχανική Περιοχή και μαζική απεργιακή συγκέντρωση

Περιφρούρηση, υπό χιονόπτωση, σε είσοδο της Βιομηχανικής Περιοχής
Περιφρούρηση, υπό χιονόπτωση, σε είσοδο της Βιομηχανικής Περιοχής
Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα Βενιζέλου και η μαχητική πορεία που ολοκληρώθηκε έξω από το στρατηγείο των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας, τα γραφεία του ΣΒΒΕ, επιβεβαίωσε τη διάθεση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης να ορθώσει πανίσχυρο φράγμα αντίστασης στα μέτρα - σφαγείο που φέρνουν σε βάρος του, να δυναμώσει την κοινωνική συμμαχία που οργανώνει τη λαϊκή αντεπίθεση για να πετάξει στα αζήτητα τα κόμματα της πλουτοκρατίας και να τσακίσει την εξουσία της.

Χιλιάδες απεργοί εργάτες και υπάλληλοι όλων των κλάδων, αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν τα καταστήματά τους, αγρότες, νεολαίοι, φοιτητές και μαθητές, γυναίκες, κάτω από τα πανό και τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, σε κοινό βηματισμό, με κοινό πλαίσιο πάλης, διαδήλωσαν και βροντοφώναξαν: «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία - μέτωπο λαέ για την εξουσία».

Από τα ξημερώματα οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν όλες τις εισόδους της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης. Απέδειξαν για ακόμη μια φορά πως κανένα γρανάζι δεν γυρνά χωρίς εργάτη, πως καμιά μηχανή μόνη της δε φτιάχνει πλούτο. Εργάτες που αρχικά κίνησαν να πάνε στη δουλειά κάτω από το φόβο της εργοδοτικής τρομοκρατίας, πήραν κουράγιο και στάθηκαν δίπλα στις απεργιακές φρουρές.


MotionTeam

Στο εργοστάσιο της ΑΓΝΟ η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε από τους ίδιους τους εργάτες της επιχείρησης. Μαζικά απήργησαν και στη συνέχεια συγκροτημένα συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιώργος Κουσαξίδης, μέλος του ΔΣ του σωματείου της ΑΓΝΟ σημείωνε: «Είμαστε δύο μήνες απλήρωτοι. Η εργοδοσία προσπαθεί να μας επιβάλει μειώσεις μισθών. Είπαμε ένα δυνατό ΟΧΙ. Στην προηγούμενη απεργία, ο εργοδότης προσπάθησε με απειλητικά τηλεφωνήματα να μαζέψει τον κόσμο και να σπάσει την απεργία. Με τη σημερινή ακόμη πιο μαζική παρουσία μας, εδώ με το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ δίνουμε πάλι αγωνιστική απάντηση».

Ο Γιάννης Νιβορλής, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΕΠ, αναφέρθηκε στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην «COCA COLA 3Ε». «Η σύγκρουσή μας με την πολυεθνική είναι σύγκρουση με τις πιο σκληρές και αδιάλλακτες πλευρές του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Η εταιρεία - σύμβολο του καπιταλισμού θα πρέπει να μας βρει όλους απέναντί της. Η νίκη των απεργών θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους εργοδότες. Μόνο μέσα από τα ταξικά συνδικάτα μπορούμε να αντισταθούμε, να αντεπιτεθούμε και να τα καταφέρουμε».

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κάλεσε το λαό να μη φοβηθεί, να μην υποκύψει στους εκβιασμούς: «Τα μέτρα τα παίρνουν για να σωθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας σήμερα και να αυγατίζουν αύριο πάνω στα κουφάρια της εργατικής τάξης. Καμιά αυταπάτη για την προδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Αναγκάζονται να καλέσουν για απεργία κάτω από την πίεση του ΠΑΜΕ, κάτω από την κατακραυγή της εργατικής τάξης. Την ίδια ώρα τα πρωτοπαλίκαρά τους στα εργοστάσια κάνουν κομπρεμί με τους εργοδότες για να μην απεργήσει εργάτης, μετατρέπονται στον πιο αδίστακτο απεργοσπαστικό μηχανισμό στην ΕΛΒΟ, στα ΕΛΠΕ, στη ΜΕΒΓΑΛ, την ΑΓΝΟ.


MotionTeam

Ο αγώνας θα έχει συνέχεια, πολλές μάχες και αποφασιστικές αναμετρήσεις. Το μεγαλύτερο κέρδος του θα είναι η είσοδος νέων δυνάμεων, η πολιτικοποίησή του, η ταξική του ενότητα».

Η μεγάλη μαχητική απεργιακή διαδήλωση που ακολούθησε ολοκληρώθηκε έξω από τα γραφεία του ΣΒΒΕ. Εκεί μπροστά ο εργαζόμενος λαός ανακοίνωσε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, κάθε μέρα, παντού, σε χώρους δουλειάς, μόρφωσης, κατοικίας.

Το απόγευμα το κάλεσμα ξεσηκωμού και μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και τα αυριανά συλλαλητήρια, σάλπισαν οι ταξικές δυνάμεις με πικετοφορίες των Λαϊκών Επιτροπών που ξεκίνησαν από το Αγαλμα Βενιζέλου, για να ακολουθήσουν πλατεία Δημαρχείου στην Καλαμαριά, Αγία Βαρβάρα στην Τούμπα και διασταύρωση Μαρτίου με Παπαναστασίου στην Χαριλάου.

  • Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργιακής κινητοποίησης οι εργαζόμενοι της Κλινικής «Σαραφιανός», του προέδρου του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο της κλινικής, απαιτώντας ταυτόχρονα και τα δεδουλευμένα δύο μηνών.

MotionTeam


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ