Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
Μαχητική συγκέντρωση με κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας

Το πανό του ΠΑΜΕ στην πρόσοψη του υπουργείου
Το πανό του ΠΑΜΕ στην πρόσοψη του υπουργείου
Στην Αθήνα, χιλιάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι και γυναίκες πλημμύρισαν την πλατεία Ομόνοιας στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα, με μια δυναμική και αιφνιδιαστική κίνηση οι ταξικές δυνάμεις λίγο πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς. Ενα γιγάντιο πανό «σκέπασε» την πρόσοψη του κτιρίου: «Οχι στη σφαγή του λαού. Κάτω η κυβέρνηση. Εξω η τρόικα. Αποδέσμευση από την ΕΕ».

Στη συγκέντρωση, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», των απεργών χαλυβουργών που βρίσκονται για 103 μέρες έξω από τις πύλες του εργοστασίου.

Παρέμβαση έκανε ακόμα ο νεολαίος Πόλις Τάκας, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», που υπογράμμισε: «Θέλουν τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης να γίνει ανταγωνιστική, δηλαδή να έχει μισθούς και δικαιώματα Κίνας και Ινδίας. Αυτό το μέλλον μας επιφυλάσσουν. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη, δε θα επιτρέψουμε να φτιαχτούν στρατιές από τζάμπα εργάτες, δε θα δεχτούμε το μέλλον που μας ετοιμάζουν». Και συνέχισε: «Να σκεφτούν οι νέοι και οι νέες ότι τις κατακτήσεις που μας ξηλώνουν σήμερα τις έχουν κερδίσει με σκληρούς ταξικούς αγώνες και με αίμα οι παππούδες και οι πατεράδες μας, δεν τους τις χάρισε κανείς».

Ακόμα, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, από την Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, σημείωσε: «Τα σωματεία, οι ομοσπονδίες, οι επιτροπές αγώνα, κάθε ένας μας ξεχωριστά, πρέπει να σημάνουμε λαϊκό ξεσηκωμό. Κλιμακώνουμε τη δράση μας απευθυνόμαστε σε νέο κόσμο να στηρίξει να σωματεία για να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή της πολιτικής τους. Η μοίρα των αυτοαπασχολούμενων είναι δεμένη με αυτή των εργατών. Αν ο εργάτης δεν έχει να ταΐσει την οικογένειά του, και ο αυτοαπασχολούμενος δε θα έχει στον ήλιο μοίρα. Είμαστε καταδικασμένοι με αυτήν την πολιτική που στηρίζει τα κέρδη των καπιταλιστών και ξεζουμίζει το λαό».

Η πορεία κατεβαίνει την Πειραιώς
Η πορεία κατεβαίνει την Πειραιώς
Στην κινητοποίηση συμμετείχε μεταξύ άλλων πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στη μάχη από τα χαράματα

Από τα χαράματα, η μάχη δινόταν στους τόπους δουλειάς. Στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, με απεργιακές φρουρές σε ΦΑΓΕ, TASTY και αλλού δόθηκε απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία. Στη ΦΑΓΕ άνοιξε ουσιαστική συζήτηση με τους εργάτες, που βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, πάνω στην αναγκαιότητα της απεργίας και γιατί δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να υποκύπτουν στην εργοδοτική επιθετικότητα. Αντίστοιχα, με επιτυχία δόθηκε και η μάχη της περιφρούρησης στην ΠΕΤΡΟΛΑ, στο εργοτάξιο επέκτασης των ΕΛΠΕ.

Ταυτόχρονα, στον κλάδο Επισιτισμού - Τουρισμού, το Συνδικάτο «ανοίγει» συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, με προτεραιότητα τα μεγάλα ξενοδοχεία. Χτες από νωρίς το πρωί συνδικαλιστές κι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε χώρους - όπως τα «Ηilton», «Caravel», «Ledra Mariott» και αλλού - και συνομίλησαν με ξενοδοχοϋπαλλήλους για τις σαρωτικές συνέπειες των μέτρων σε κάθε πτυχή της λαϊκής οικογένειας. Ανάλογο πρόγραμμα τέθηκε και σε μια σειρά άλλους χώρους, ώστε στοχευμένα να ηχήσει το κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις αυτών των ημερών, κουβεντιάζοντας την ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ οι εργαζόμενοι να οργανωθούν, να μη μείνει κανείς μόνος του.

Τα ΜΜΜ σήμερα

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και σήμερα Σάββατο, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας, τα μπλε λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το Μετρό, το Τραμ, ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) θα λειτουργεί και σήμερα από τις 10 π.μ. μέχρι και τις 5 μ.μ. «Δεμένα» μένουν και τα καράβια στα λιμάνια όλης της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ