Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή τα συμπληρωματικά μέτρα για το 2012

Κατατίθενται την ερχόμενη εβδομάδα. Βαθαίνουν τα αδιέξοδα και οι αβεβαιότητες για κρατικό χρέος και «κούρεμα»

Με το συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2012, που κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, κλιμακώνεται το αντιλαϊκό σφυροκόπημα. Στις αμέσως επόμενες μέρες και εφόσον σε επίπεδο Γιούρογκρουπ «κλειδώσουν» οι αντιλαϊκές αποφάσεις, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου καταθέτει στη Βουλή και τη νομοθετική ρύθμιση για τις λεγόμενες «ρήτρες συλλογικής δράσης». Πρόκειται για τη διαδικασία που κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις θα κάνει «υποχρεωτικό» το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και για τους κατόχους εκείνους που εμφανίζονται απρόθυμοι να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στο σχετικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών:

  • Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιέχει επιπλέον μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Σε συνέχεια αυτών που τις προάλλες ανακοίνωσαν, έρχονται να κλιμακώσουν με παραπέρα καρατόμηση των κρατικών δαπανών στην Υγεία, με τις εσπευσμένες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί, διπλωματικοί υπάλληλοι κ.ά.), την καρατόμηση και των πολυτεκνικών επιδομάτων. Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα, καταθέτουν και τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου.
  • Οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» θα ενεργοποιηθούν για τους «απρόθυμους» μόνο στο βαθμό που η «εθελοντική συμμετοχή» πιάσει «ικανοποιητικά ποσοστά». Σε διαφορετική περίπτωση, διαφαίνονται και νέα αδιέξοδα με την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου που θα πληρωθούν ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου για τη χασούρα από το «κούρεμα». Αγνωστο είναι το κατά πόσο θα μετάσχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς τη συμμετοχή της οποίας δε φαίνεται να πιάνουν τα χρειαζούμενα ποσοστά.
  • Η κατάσταση περιπλέκεται από τη λεγόμενη «έκθεση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, που σύμφωνα με την Κομισιόν, στο έτος 2020 θα έχει διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το στόχο τους (120%), εξέλιξη που κάνει αμφίβολη την ικανότητα και για τη μελλοντική αποπληρωμή του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ