Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ετοιμάζεται η συνάντηση των δήθεν «φίλων»

Τις αντιρρήσεις της προβάλλει η Ρωσία για τη σύνοδο στην Τυνησία την Παρασκευή

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την απόφασή της να μη συμμετάσχει στη σύνοδο της ομάδας των «Φίλων της Συρίας» που πραγματοποιείται την Παρασκευή στην Τυνησία ανακοίνωσε, χτες, η Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ξεκάθαρος ο στόχος της συνόδου, ούτε είναι δυνατόν να προσκαλείται η μία πλευρά μόνο μιας διαμάχης την οποία υποτίθεται ότι η σύνοδος επιδιώκει να λύσει: γιατί η συριακή ηγεσία δεν καλείται». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, «αυτή η δραστηριότητα προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά, παρά δίνει κατανοητές απαντήσεις» και πρόσθεσε πως μια τέτοια διάσκεψη «δεν θα βοηθήσει την έναρξη του πανσυριακού εθνικού διαλόγου και στη διερεύνηση δρόμων ξεπεράσματος της εσωτερικής κρίσης, κάτι που ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν οι οργανωτές της συνάντησης στην Τύνιδα. Αντίθετα, δημιουργείται η εντύπωση πως λόγος γίνεται για τη συγκρότηση ενός διεθνούς συνασπισμού, όπως είχε γίνει με τη συγκρότηση της «ομάδας επαφής με τη Λιβύη», με στόχο την υποστήριξη της μιας εκ των δύο πλευρών στην εσωτερική σύγκρουση. Η Ρωσία πρότεινε να σταλεί στη Συρία εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και όλες τις πλευρές, με στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η κινεζική ηγεσία, λέγοντας ότι έχει λάβει πρόσκληση αλλά ακόμη εξετάζει το τι θα πράξει τελικά.

Από την άλλη, οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι περιφερειακοί τους σύμμαχοι πιέζουν για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στη σύνοδο της Τυνησίας, ευελπιστώντας να καταλήξει σε ένα συνολικό σχέδιο παρέμβασης στα εσωτερικά της Συρίας. Θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι το ενδεχόμενο εξοπλισμού της αντιπολίτευσης αν και υπάρχουν ακόμη πολλές αντιρρήσεις, καθώς οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία παραμένουν κατακερματισμένες, χωρίς σχέσεις μεταξύ τους και συχνά με διαφορετικά κίνητρα και στόχους. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών «θα βοηθούσε να συνειδητοποιήσει και η αντιπολίτευση ότι θα πρέπει να εκφράζεται ενωτικά και να συντονίζεται».

Εντός χώρας, πάντως, συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορα σημεία της χώρας και παράλληλα οι προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού να επιτύχει μια πρώτη κατάπαυση πυρός και μια συμφωνία καθημερινής δίωρης κατάπαυσης πυρός, έτσι ώστε να δίνεται βοήθεια στις πληγείσες περιοχές και ν' απομακρύνονται νεκροί και τραυματίες. Επίκεντρο παραμένει η Χομς, όπου συγκρούονται ένοπλες ομάδες με το συριακό στρατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ