Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
«Κούρεμα» στα δάνεια για «υγιείς» τράπεζες

Τις προτάσεις του κόμματός του παρουσίασε χτες ο Αλ. Τσίπρας

Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο υπόσχεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του για την προστασία των δανειοληπτών. Κατά την παρουσίασή της χτες, τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και στελέχη του χώρου απ' τον τραπεζικό κλάδο ισχυρίστηκαν ότι είναι ευεργετική για όλους, και για τις τράπεζες και για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε αδρές γραμμές, η πρόταση αφορά στην πλήρη διαγραφή των χρεών όσων το ατομικό/οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω απ' το όριο της φτώχειας, «κούρεμα» δανείων ώστε η μηνιαία δόση να μην υπερβαίνει το 30% των αποδοχών, απομείωση δανειακών υποχρεώσεων σε ετήσια ή μηνιαία βάση αντίστοιχη της μείωσης των αποδοχών και «εκλογίκευση» επιτοκίων κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.

Πιστός στη διαχειριστική αντίληψη του χώρου που εκπροσωπεί, στη συνέντευξη Τύπου, ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε στην πλουτοκρατία ότι έχει συμφέρον από μια τέτοια ρύθμιση καθώς, όπως είπε, «σε τελική ανάλυση είναι μια πρόταση που είναι θετική για την ίδια την οικονομία και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα (...) για να μπορέσει να λειτουργήσει υγιώς και το τραπεζικό σύστημα, πρέπει να γίνει το απαραίτητο εκείνο κούρεμα, ούτως ώστε να διασφαλίσει και το τραπεζικό σύστημα ότι κάποιες απαιτήσεις μέσα στο όριο του εφικτού θα μπορέσει να τις εισπράξει. Η πρότασή μας λοιπόν είναι μια πρόταση ευεργετική για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν θέλουμε να λειτουργήσει σε υγιείς βάσεις, σε βάσεις ανταποδοτικότητας για το κοινωνικό σύνολο και όχι στη στρεβλή σημερινή βάση που αφορά την κερδοφορία και μόνο των μετόχων των τραπεζών που έχουν χρεοκοπήσει»!

Πρόκειται για ανάλυση στα μέτρα της γενικότερης πρότασης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ περί κοινωνικοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία συσκοτίζει το ρόλο του στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, του οποίου αποτελεί τις αρτηρίες. Υγιή και ανταποδοτική για το λαό λειτουργία σε συνθήκες καπιταλισμού δεν πρόκειται να αποκτήσει ούτε καν ένα «δημόσιο» χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην υποθετική περίπτωση που μπορούσε να υπάρξει. Αντικειμενικά θα δρούσε και θα λειτουργούσε με τους όρους της αγοράς και για την ενίσχυση του κεφαλαίου.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ζ. Πέππες, στέλεχος της ΕΤΕ και εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ, συμπλήρωσε πως «η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης άμεσα βοηθά (...) να εξασφαλιστούν πόροι που θα πέσουν στην οικονομία (...) από την άλλη μεριά θα ξαναβάλει μπροστά και τη δυνατότητα ενός κόσμου να ξαναπάρει δάνεια (...) Αυτό πολλαπλασιάζει τη δυνατότητα να λειτουργήσει η οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ