Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΞΕΡΟΥΣ: «Ο πόλεμος της πατάτας και το σύνθημα "Καταργήστε τους μεσάζοντες" αποτυπώνουν την ουσία της ελληνικής πραγματικότητας, τη διαδρομή που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία των σημερινών προβλημάτων και κυρίως δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να αναζητηθεί η επίλυσή τους (...) Στην περίπτωση των αγροτικών προϊόντων, τα σημερινά προβλήματα είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αδυναμίας των αρχών να ελέγξουν την εκτίναξη των τιμών των αγαθών στη διαδρομή από το χωράφι του παραγωγού ως τα ράφια του σούπερ μάρκετ (...) Είθε αυτή η δυναμική πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που πρότειναν μια ουσιαστική δομική αλλαγή και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αγκαλιάστηκε από πανεπιστήμια, δήμους και άλλους φορείς, να μετατραπεί σε δυναμική πολιτική παρέμβαση. Να ενωθεί με άλλες υγιείς πρωτοβουλίες και να δώσει ώθηση για ένα νέο ξεκίνημα που θα καταστήσει την Ελλάδα μια πραγματικά ανταγωνιστική ευρωπαϊκή χώρα» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ: «Ενδιαφέρον στοιχείο των τελευταίων ημερών είναι η ανάπτυξη ενός κινήματος για "φθηνά τρόφιμα" με πρωτοβουλίες πολιτών σε όλη την Ελλάδα, υπέρ των παραγωγών και των καταναλωτών (...) Αποτελεί ένα "εναλλακτικό δίκτυο" διανομής, εφόσον πάρει πιο συστηματική και ολοκληρωμένη μορφή, που ασκεί πιέσεις εξορθολογισμού προς την κατεύθυνση του βασικού συστήματος διανομής (μεσάζοντες κλπ.). Μπορεί να μην το υποκαταστήσει, αλλά εάν "κουνηθεί" έξυπνα και αποτελεσματικά και το αρμόδιο υπουργείο, ίσως δημιουργηθούν συνθήκες εξυγίανσης, προς όφελος τόσο των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών. Η κρίση θα δημιουργήσει πολλά "εναλλακτικά δίκτυα" όσο τα "επίσημα" εξακολουθούν να λειτουργούν με "συνήθειες" του παρελθόντος. Η δημιουργική παρέμβαση των πολιτών, με θετικές πρωτοβουλίες, πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί πιο ανατρεπτική από τις συνήθεις "ανατρεπτικές" πρακτικές...» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΡΟΪΔΑ: «Πληρώστε με πλαστικό χρήμα και θα κερδίσετε επιστροφή 1% των χρημάτων της συναλλαγής σας (...) αν ο καταναλωτής πραγματοποιήσει μια συναλλαγή αξίας 55 ευρώ θα έχει άμεση επιστροφή 55 λεπτών, η επιστροφή για μικροσυναλλαγές μπορεί να φαίνεται αμελητέα. Αν όμως η χρήση του πλαστικού χρήματος γίνει καθημερινή συνήθεια, σε σύνολο μηνιαίων δαπανών ενός νοικοκυριού ύψους 1.500 ευρώ το κέρδος είναι 15 ευρώ και σε ετήσια βάση μπορεί να προκύψει ένα υπολογίσιμο μέγεθος» (το θέμα στα ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ