Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Μόνοι χαμένοι οι παραγωγοί

Οι βιομήχανοι - μεταποιητές με τη στήριξη κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να δώσουν φέτος ακόμα μικρότερες τιμές

Να «πολτοποιήσουν» τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας σκοπεύουν φέτος οι βιομήχανοι - μεταποιητές, έχοντας ως στήριγμα το νέο κοινοτικό κανονισμό για τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, που ψήφισε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Προχτές στο υπουργείο Γεωργίας έγινε μια σύσκεψη υπό την προεδρεία του υφυπουργού Βαγ. Αργύρη και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ενωσης Κονσερβοποιών (ΠΕΚ), των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και των προέδρων των ομάδων παραγωγών. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Γεωργίας οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων - μεταποιητών ζήτησαν πίστωση χρόνου για να ενημερώσουν τα μέλη τους και να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Αφού γίνει αυτό, την ερχόμενη βδομάδα θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας.

Η ουσία πάντως είναι ότι στους εκπροσώπους της ΠΕΚ φάνηκε μεγάλη μια τιμή που να φτάνει τις 29 δραχμές το κιλό μαζί με την απευθείας επιδότηση στους παραγωγούς που έχει οριστεί να είναι 11,75 δραχμές το κιλό. Δηλαδή, οι βιομήχανοι μεταποιητές αρνούνται να δώσουν μια εμπορική τιμή που φτάνει τις 18,25 δραχμές το κιλό. Και οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, κι από κοντά οι πρόεδροι των ομάδων παραγωγών, αντί να απαιτήσουν φέτος αυξημένη τιμή, έβαλαν τον πήχη σε μια εμπορική τιμή γύρω στις 18 δραχμές το κιλό, η οποία μετά τα σχετικά παζάρια θα γίνει ακόμα μικρότερη. Σε όφελος βέβαια των βιομηχάνων - μεταποιητών και σε βάρος των παραγωγών.

Το υπουργείο Γεωργίας πάντως, σε χτεσινή ανακοίνωσή του έβαλε μπρος άλλη μια «φάμπρικα» κοροϊδίας, με θύματα αυτή τη φορά τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας. Ανακοίνωσε ότι από τις νέες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου ωφελείται ο κλάδος, με ένα ορθολογικό τρόπο διαχείρισης του εθνικού ορίου. Μάλλον το υπουργείο Γεωργίας ντράπηκε... να ανακοινώσει ότι ωφελείται μόνο ο κλάδος των εμποροβιομηχάνων. Εκτός αυτών ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης σε μια προσπάθεια να διώξει από πάνω του τις ευθύνες που του αναλογούν, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο στις τιμές της βιομηχανικής ντομάτας και πως αυτές πρέπει να διαμορφωθούν μέσα από μια εθνική διεπαγγελματική συμφωνία.

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι οι εμποροβιομήχανοι επιδιώκουν με τα προσύμφωνα που πρέπει να υπογραφούν μέχρι τέλος του Μάρτη να «καπαρώσουν» όγκο παραγωγής, χωρίς να δεσμευτούν για την εμπορική τιμή που θα δώσουν. Επιπλέον, δεν αποκλείεται το εθνικό όριο του 1.211.241 τόνων βιομηχανικής ντομάτας να ξεπεραστεί κατά πολύ, αφού οι βιομήχανοι - μεταποιητές δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αυτοί που θα χάσουν θα είναι οι παραγωγοί που με βάση τον νέο κανονισμό θα πληρώσουν σε περίπτωση υπέρβασης του εθνικού ορίου βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας και η επιδότηση των 11,75 δραχμών το κιλό θα γίνει ακόμα πιο μικρή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ