Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Εξαϋλώνονται τα ομόλογα και των αποταμιευτών

Εξαιρούνται από το PSI η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες

Παγίδα για χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν τοποθετήσει τις οικονομίες τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έστησε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, αφού αποδεικνύονται ψεύτικες όλες οι επίσημες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες η κατοχή ομολόγων μέχρι και 100.000 ευρώ θεωρούνται αποταμιεύσεις και με αυτή την έννοια είναι προστατευμένες από κάθε κίνδυνο που εμπεριέχουν οι συναλλαγές χρηματιστηριακού χαρακτήρα.

Σε αντίθεση με τα όσα περί της μη συμμετοχής τους στο PSI, υποστήριζε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, παρασύροντας τους απλούς αποταμιευτές να διακρατήσουν τα ομόλογα μέχρι τέλους, ο Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι δεν τίθεται θέμα διαφορετικής μεταχείρισης των «φυσικών προσώπων», οι αποταμιεύσεις των οποίων εξανεμίζονται στην κυριολεξία. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν κρατικά ομόλογα είναι 11.000, εκ των οποίων οι 9.500 κατέχουν ομόλογα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

Από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, το μόνο που βρήκε να δηλώσει, είναι πως για τα φυσικά πρόσωπα δεν έχει να προσθέσει τώρα τίποτα, ότι δεν «είναι η κατάλληλη στιγμή». Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ισχυρίστηκε χτες τάχα πως «υπάρχουν μια σειρά από νομικά ζητήματα» (!) που θα «δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα». Ολοφάνερα προκύπτει το γεγονός ότι το νομικό πρόβλημα δεν έχει να κάνει ούτε με τις καραμπινάτες εξαιρέσεις της πλουτοκρατίας, ούτε με τις κρατικές ενισχύσεις για τις τράπεζες που μπαίνουν στο «κούρεμα», αλλά με τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικροαποταμιευτές.

Η κυβέρνηση πάντως, με απόφαση που υπέγραψε χτες ο Φ. Σαχινίδης, εξαιρεί από το «κούρεμα» άλλους κατόχους κρατικών ομολόγων όπως:

  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το σύνολο των παλαιών ελληνικών ομολόγων που έχει στα θησαυροφυλάκιά της και για ποσά ύψους 42,7 δισ. ευρώ.
  • Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης που κατέχουν 13,47 δισ. ευρώ
  • Η ΕΕ για εγγύηση δανείων 66 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ στον ΟΣΕ κ.ά.

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις απαλλαγών. Οι παραπάνω έχουν αγοράσει ομόλογα μπιτ παρά από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές στο 50% της ονομαστικής αξίας ή και ακόμη χαμηλότερα. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης, θα ανταλλάξουν τα παλαιά με νέα ομόλογα ίσης ονομαστικής αξίας, θα αποκομίσουν δηλαδή και τρανταχτά κέρδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ