Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - 1 ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
Οι πιέσεις καλά κρατούν

Οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται στον Ιντλίπ
Οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται στον Ιντλίπ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σήμερα έχει προγραμματιστεί να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Κόφι Ανάν, ο οποίος ανέμενε, μέχρι χτες βράδυ, διευκρινίσεις από τη Δαμασκό ως προς την αντίδρασή της στην πρότασή του για άμεση κατάπαυση πυρός και απόσυρση του στρατού από τους δρόμους, για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και για έναρξη πολιτικού διαλόγου, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη των ένοπλων συγκρούσεων στη Συρία, που είναι φανερό ότι γίνονται με τη στήριξη και την ανοχή διαφόρων ιμπεριαλιστικών χωρών.

Εντός Συρίας, με αφορμή την επέτειο αυτή πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος Ασαντ στη Δαμασκό, στη Λαττάκεια, στο Χαλέπι, στη Χάσακα και στη Σουέιντα. Παράλληλα, συνεχίστηκαν και οι συγκρούσεις κυρίως στην Ντεράα αλλά και η έξοδος προσφύγων κυρίως προς την Τουρκία.

Η Τουρκία, που στηρίζει ένα μέρος της αντιπολίτευσης χωρίς αυτή των «Αδελφών Μουσουλμάνων», κατάγγειλε ότι το συριακό κράτος ναρκοθετεί τα σύνορα μαζί της. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο πέρασαν τα σύνορα 1.000 άτομα και πλέον συνολικά στο τουρκικό έδαφος λένε ότι βρίσκονται 15.000 πρόσφυγες. Ηδη, στήνονται νέοι προσφυγικοί καταυλισμοί στις πόλεις Κίλις και Τσεϊλανπινάρ, καθώς αναμένεται νέο κύμα προσφύγων. Η Τουρκία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξοπλισμού της αντιπολίτευσης, αλλά υποκριτικά δηλώνει ότι δε θέλει στρατιωτική επέμβαση. Στην ίδια γραμμή και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι δε βοηθάει ο εξοπλισμός, υποστηρίζοντας ότι θα εξωθήσει τη Συρία σε εμφύλιο με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Ο Αλεν Ζιπέ, κάλεσε τη Ρωσία να αλλάξει στάση, σημειώνοντας ότι «κάνει λάθος να θεωρεί ότι η Γαλλία υπερέβη την εντολή της στην περίπτωση της Λιβύης». Είναι φανερό ότι η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση και στο ζήτημα της Συρίας φουντώνει.

Στη Δαμασκό, στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, θα μεταβεί μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους του Γραφείου Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (πρώην Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης) προκειμένου να αποτιμήσουν τις ανθρωπιστικής ανάγκες σε πολλά σημεία της χώρας. Χθες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας υποστήριξε ότι αντιμέτωποι με έλλειψη τροφίμων βρίσκονται περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις περιοχές που σημειώνονται συγκρούσεις. Η Τεχεράνη έστειλε, χθες, 40 τόνους ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

  • Το κλείσιμο των πρεσβειών τους στη Δαμασκό ανακοίνωσαν, χθες, η Ολλανδία και το Μπαχρέιν, ενώ την προηγούμενη μέρα σε ανάλογη κίνηση προχώρησαν Ιταλία και Σ. Αραβία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2023-07-05 00:00:00.0)
«Μέτρα» στο Ιντλίμπ προωθεί η Αγκυρα (2020-01-31 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η σύγκρουση (2016-10-12 00:00:00.0)
Εντείνονται οι συγκρούσεις σε όλα τα μέτωπα (2016-02-17 00:00:00.0)
Εκεχειρία σε χωριά της μεθορίου Συρίας - Λιβάνου (2015-08-28 00:00:00.0)
Εδαφος για «ζώνη ασφαλείας» καλλιεργεί η Τουρκία (2012-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ