Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
ΝΑΤΟική βάση στο Ουλιάνοφσκ!

Στη γενέτειρα πόλη του Λένιν, στο Ουλιάνοφσκ, επιδιώκει να αποκτήσει αεροπορική βάση το ΝΑΤΟ, ως διαμετακομιστικό κέντρο, για τη μεταφορά των φορτίων και των κατοχικών του δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Ηδη το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας έχει αποδεχτεί το συγκεκριμένο αίτημα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, κι απομένει η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση από την Κρατική Δούμα. Στην επιστολή που έχει στείλει στη ρωσική Βουλή ο υπουργός Αμυνας, Ανατόλι Σερντιουκόφ, σημειώνει πως οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν δεν είναι ικανές από μόνες τους να συγκρατήσουν «την εξτρεμιστική πίεση, γι' αυτό και θεωρείται αναγκαίο να συνεχιστεί η αμοιβαία δράση με τις ΗΠΑ και τις άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της μεταφοράς, μέσω του ρωσικού εδάφους, φορτίων για τις πολυεθνικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν».

Σύμφωνα με τον Σερντιουκόφ η χρησιμοποίηση του αεροδρομίου του Ουλιάνοφσκ ως κέντρου μεταφοράς των φορτίων των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής όχι μόνο δε θα επηρεάσει την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, αλλά, αντίθετα, είναι προς όφελός της!

Να σημειωθεί πως, από την έναρξη της επιχείρησης στο Αφγανιστάν, η Ρωσία έχει παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της για μεταφορά «μη πολεμικών φορτίων» του ΝΑΤΟ, ενώ το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει από τη Ρωσία να επιτρέψει και τη σιδηροδρομική μεταφορά των φορτίων κι έχει στο μεταξύ εξασφαλίσει τη συναίνεση του Τατζικιστάν και του Καζαχστάν για κάτι τέτοιο.

Το θέμα έφερε στη ρωσική Βουλή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Οπως εκτίμησε για το γεγονός ο Ανατόλι Λόκοτ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΡΟ, «η είδηση προκαλεί την ανησυχία όλων των πατριωτών της Ρωσίας, αφού λόγος γίνεται για δημιουργία βάσης του ΝΑΤΟ στο κυρίαρχο έδαφος της Ρωσίας. Είναι ένα πρωτοφανές γεγονός. Θα μπορούσε να το φανταστεί κανείς μόνο στην περίπτωση κατοχής της χώρας μας». Ο Α. Λόκοτ σημείωσε ακόμη πως η ενέργεια αυτή θα φέρει τη Ρωσία αντιμέτωπη με τον ισλαμικό κόσμο.

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης σημειώνουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα πλαίσια του ΟΗΕ η Ρωσία για παροχή αρωγής στις δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν και υπογραμμίζουν το εμπορικό όφελος, αφού οι μετακινήσεις του ΝΑΤΟ, μέσω του Ουλιάνοφσκ, έχουν κι αυτήν την πλευρά.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμική αποκτούν οι αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις (2012-04-19 00:00:00.0)
Συνεργασία και αντιθέσεις (2012-04-06 00:00:00.0)
Η βάση του ΝΑΤΟ ως αντάλλαγμα… (2012-03-27 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τη ΝΑΤΟική παρουσία (2012-03-21 00:00:00.0)
Διαπάλη για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ (2012-03-17 00:00:00.0)
Στο κατώφλι ενός νέου κυνηγητού εξοπλισμών (2011-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ