Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινές τριβές με ΟΗΕ και επιστολή - παρέμβαση Μπαργκούτι
  • Τερματισμό κάθε συνεργασίας με το Ισραήλ ζητά μέσα από τη φυλακή ο ηγέτης της «Φατάχ» στη Δ. Οχθη, Μαρουάν Μπαργκούτι
  • Διαδηλώσεις για τη «Μέρα της γης» σε πολλές χώρες με πορείες προς τα σύνορα με το Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Τη διακοπή των σχέσεων της ισραηλινής ηγεσίας με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προανήγγειλε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι λειτουργεί με προκατάληψη απέναντι στο Ισραήλ και υποστηρίζει τους Παλαιστινίους. Αφορμή για τις δηλώσεις Λίμπερμαν στάθηκε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου που επέκρινε τους εποικισμούς και αποφάσιζε διενέργεια έρευνας στην κατεχόμενη Δ. Οχθη. Αναμένοντας κάποια επίσημη ανακοίνωση από την ισραηλινή πλευρά, έντονη ήταν η αίσθηση ότι η κίνηση της διακοπής των σχέσεων εξετάζεται γιατί με τον τρόπο αυτό το Τελ Αβίβ δεν είναι υποχρεωμένο να συνεργαστεί στην έρευνα και να την αναγνωρίσει. «Θλιβερή» χαρακτήρισε την απόφαση του Ισραήλ το Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, τη διακοπή κάθε συνεργασίας με το Ισραήλ ζητά από την Π. Αρχή ο φυλακισμένος, και εξαιρετικά δημοφιλής, ηγέτης της «Φατάχ» στη Δ. Οχθη. Ο Μαρουάν Μπαργκούτι, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη σύλληψή του, με επιστολή υποστηρίζει ότι είναι πλέον πασιφανές ότι «η ειρηνευτική διαδικασία απέτυχε και δεν μπορεί τίποτε να την αναθερμάνει». Υπογραμμίζει ότι είναι «ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς πια ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης ειρήνης μέσα από διαπραγματεύσεις» και τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής που θα συνδυάζει «τη λαϊκή πολιτική αντίσταση με τη διπλωματία», εκτιμώντας ότι πρέπει να συνεχιστούν όλα τα διαβήματα στους διάφορους οργανισμούς. Τέλος, θεωρεί ότι ως προϋπόθεση επανέναρξης συνομιλιών θα πρέπει να τεθεί, εκτός από τον τερματισμό του εποικισμού και την έναρξη των διαπραγματεύσεων από τα σύνορα του 1967 και η απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Μέτρα ενόψει των διαμαρτυριών της 30ής του Μάρτη

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας καθώς παλαιστινιακές και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις στις γειτονικές, στο Ισραήλ, χώρες προετοιμάζουν διαδηλώσεις για την 30ή Μάρτη, οπότε τιμάται η «Μέρα της γης».

Την ίδια ώρα, πολιτική ένταση υπάρχει και στα παλαιστινιακά εδάφη, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας με τη «Χαμάς» να δέχεται επικρίσεις για την έλλειψη καυσίμων και ν' ανταποδίδει κατηγορώντας την αιγυπτιακή ηγεσία και την Π. Αρχή. Το Κάιρο υποστηρίζει ότι αιφνιδιαστικά η «Χαμάς» απαιτεί ν' αλλάξουν οι όροι της συναλλαγής με την παράδοση να μη γίνεται μέσα από τα ισραηλινά φυλάκια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκκλήσεις για εκλογές μετά από την παραίτηση Λίμπερμαν (2018-11-15 00:00:00.0)
Νέα εγκλήματα από τον ισραηλινό στρατό (2018-10-06 00:00:00.0)
Επιδρομές και «τείχος» στη θάλασσα της Γάζας (2018-08-08 00:00:00.0)
Απειλές από τον Λίμπερμαν (2016-10-25 00:00:00.0)
«Φιλοπαλαιστινιακή» η ΕΕ λέει το Ισραήλ (2014-01-18 00:00:00.0)
Ενταση σε Γάζα και εντός της ισραηλινής κυβέρνησης (2011-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ