Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συρρίκνωση του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

Συρρικνωμένο σε διάρκεια και παραστάσεις θα είναι το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής παρουσίασε το πρόγραμμα (όχι εντελώς διαμορφωμένο ακόμη) και «κατήγγειλε» ήπια το ΥΠΠΟ-Τ που ακόμη δεν έδωσε στο Φεστιβάλ το 50% του περσινού προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να χρωστά ακόμη το Φεστιβάλ - σε προμηθευτές κυρίως και λιγότερα σε καλλιτέχνες - 1,2 εκατ. ευρώ. Σήμερα το ΥΠΠΟ-Τ χρωστά στο Ελληνικό Φεστιβάλ 3,2 εκατ. (1,5 από πέρσι και τα υπόλοιπα από ΦΠΑ προηγούμενων ετών).

Αναμένοντας την επιχορήγηση, με συμπαραστάτες Ελληνες καλλιτέχνες που έκαναν «εκπτώσεις», σε αντίθεση με κάποια ξένα σχήματα που ζήτησαν και προκαταβολή, καταρτίστηκε το πρόγραμμα, αλλά χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες και συγκεκριμένο χώρο παρουσίασης κάθε εκδήλωσης, γιατί «ακόμη κάποιες δεν έχουν οριστικοποιηθεί». Το Φεστιβάλ Αθηνών θα είναι συντομότερο από το περσινό (9/6-18/7) ενώ της Επιδαύρου θα αρχίσει στις 13/7.

Μεταξύ των ξένων σχημάτων είναι: «Μπερλίνερ Ανσάμπλ» με το μονόλογο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Απλά περίπλοκος», με τον Γκερτ Φος. Ο Mπομπ Ουίλσον θα ανεβάσει 24 από τα 154 ερωτικά σονέτα του Σαίξπηρ, με την 86χρονη Ινγκε Κέλερ. Το «Βασιλικό Δραματικό Στοκχόλμης», με τη στριντμπεργκική «Σονάτα των φαντασμάτων». Το βρετανικό θέατρο εκπροσωπείται με τον Εντουαρντ Χολ (γιο του διάσημου Πίτερ Χολ). Ο Αργεντινός Rodrigo Garcha «επιτίθεται» στην αισθητική της καθολικής εκπαίδευσης, περί της κόλασης που τρομάζει τα παιδιά.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι: Μιχαήλ Μαρμαρινός με μονόλογο του Δ. Δημητριάδη. Δημήτρης Λιγνάδης (Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια»). Ευριπίδης Λασκαρίδης (Ιονέσκο «Καρέκλες»). Λένα Κιτσοπούλου («Αθανάσιος Διάκος»). Ομάδα «Blitz». Σίμος Κακάλας («Ερωφίλη»). Δημήτρης Κουρτάκης («Αμόκ - Ορέστης»). Γιάννης Καλαβριανός («Βόιτσεκ») κ.ά.

Στην Επίδαυρο θα παιχθούν: «Οιδίπους τύραννος» (σκην. Γκραουζίνις). «Ηλέκτρες» (σύνθεση των τριών τραγικών, από το ΘΟΚ, σκηνοθεσία Χανάν Σνιρ). «Νεφέλες» (Εθνικό Θέατρο, Νίκος Μαστοράκης). «Ιππείς» (ΚΘΒΕ, Στ. Φασουλής). «Ορνιθες» (ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Γ. Κακλέας). «Εκκλησιάζουσες» («Θέατρο Νέου Κόσμου», Β. Θεοδωρόπουλος). «Ερρίκος Ε'», (Αγγλία, Εντουαρντ Χολ). «Αμφιτρύωνας» (Εθνικό Θέατρο, Λ. Βογιατζής). Στη Μικρή Επίδαυρο θα ανεβάσουν παραστάσεις οι Δ. Μπίτος, Α. Αζάς, Πρ. Τσινικόρης.

Παραστάσεις όπερας: Εθνική Λυρική Σκηνή «Τροβατόρε». Χαρ. Γωγιός «Yasou Aida». Οι μουσικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τις Κρατικές Ορχήστρες Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το ρωσικό μουσικό σύνολο «Musica Aeterna» κ.α. Ενας κύκλος μουσικών εκδηλώσεων αφιερώνεται στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αμερικανού Τζον Κέιτζ (1912-1992). Θα ξαναπροβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σκεύα για τον Δ. Μητρόπουλο (με τον Λευτέρη Βογιατζή). Θα γίνει αφιέρωμα στην Δόμνα Σαμίου.

Ο χορός θα εκπροσωπηθεί από ξένα συγκροτήματα - μεταξύ τους και τα Μπαλέτα Θεάτρου Μαριίνσκι, αλλά και ελληνικές ομάδες χορού. Οι εικαστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα γίνουν στα μουσεία Κυκλαδικής Τέχνης και Μπενάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ