Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΠΟΤ
Νομοσχέδια εργασιακού και πολιτιστικού «πογκρόμ»

Κάλεσμα αντίστασης του ΠΑΜΕ στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και στη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων που προωθούνται και μέσω των δύο νομοσχεδίων, για τις επιχειρήσεις και για το Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΤ

Αλληλένδετα θεωρεί η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού -Τουρισμού, τα νομοσχέδια για τη «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και για το νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΤ, στο πλαίσιο του στόχου του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του για εμπορευματοποίηση και τουριστικοποίηση του πολιτισμού.

Σε ανακοινώσεις του, το ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟΤ σημειώνει, ότι το με το πρώτο νομοσχέδιο «η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με Τρόικα και ΔΝΤ, έρχεται να ικανοποιήσει γενικές και ειδικές αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου». Για το αρχαιολογικό έργο το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι με το νομοσχέδιο «υποβαθμίζεται ο ρόλος του κράτους και ειδικότερα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», ενώ οι παρεμβάσεις του νομοσχεδίου «είναι περιττές καθώς ο αρχαιολογικός νόμος προβλέπει ξεκάθαρα το πλαίσιο διενέργειας σωστικών ανασκαφών και αποκαταστάσεων μνημείων (...) Αρα, αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι παγιώνεται και θεσμοθετείται η ανάμειξη των ιδιωτών στο αρχαιολογικό έργο. Θα αποτελέσει εργαλείο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της έρευνας. Συνδέεται άμεσα με το fasttrack και αντιμετωπίζει τις αρχαιότητες όχι ως κοινωνικό αγαθό, που χρήζει αποκλειστικά δημόσιας διαχείρισης, αλλά ως εμπόδιο που πρέπει να παρακαμφθεί προς χάριν της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».

Οσον αφορά στο νομοσχέδιο για το Οργανόγραμμα, το ΠΑΜΕ εκτιμά ότι «επισφραγίζει» τη μείωση του προσωπικού κατά 30 - 40%. Με αυτήν τη διαδικασία «θα προκύψει κατάργηση σημερινών οργανικών θέσεων με συνέπεια την απόλυση εργαζομένων, ακόμη κι εκείνων που σήμερα καλύπτονται από τη μονιμότητα», ενώ η αναδιοργάνωση του ΥΠΠΟΤ «δεν ανταποκρίνεται στο εύρος των ελλείψεων κα των αναγκών του». Αντίθετα, με τις συγχωνεύσεις διευθύνσεων και υπηρεσιών «οδηγούμαστε αναπόφευκτα στη συρρίκνωση προσωπικού που θα εκφραστεί με μετακινήσεις, μεταθέσεις και απολύσεις (...) Οι νέες θεσμικές αλλαγές αποκαλύπτουν τις πραγματικές βλέψεις της κυβέρνησης δηλαδή την κατάργηση της δημόσιας διαχείρισης του πολιτισμού υποκύπτοντας στις απαιτήσεις του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του».

Στο Οργανόγραμμα τονίζεται η παρακολούθηση και ο έλεγχος τήρησης του βασικού προγραμματισμού και του χρονοδιαγράμματος κάθε αρχαιολογικής έρευνας και εργασίας στο πλαίσιο των Μεγάλων Εργων. Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι αυτό συνδέεται με την επίσπευση της αρχαιολογικής έρευνας στα μεγάλα δημόσια έργα και με το νομοσχέδιο για το «επιχειρηματικό περιβάλλον».

Μεταξύ άλλων «δρομολογείται άμεσα η σύνδεση των περιφερειακών υπηρεσιών Αρχαιοτήτων με τους δήμους (Καλλικράτης) μέσω του τμήματος Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Σχεδίων, με στόχο την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και την πλήρη υπαγωγή του πολιτισμού στον τουρισμό». Ενώ, «δεν διασαφηνίζεται η κατανομή του προσωπικού μετά την συγχώνευση των Εφορειών, αντίθετα αφήνει ερωτηματικά όταν αναφέρεται πως μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων θα μετέχει ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και ανεξάρτητα από την κατανομή του στα επιμέρους τμήματα».

Το ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟΤ καλεί τους εργαζόμενους «να συνταχθούμε μαζικά με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και να παλέψουμε για έναν πολιτισμό που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα εργολάβων και επιχειρηματιών. Διεκδικούμε: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Καμιά απόλυση. Καμιά αξιολόγηση. Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις (2013-08-01 00:00:00.0)
Προσηλωμένο στο καπιταλιστικό κέρδος (2012-03-31 00:00:00.0)
«Βάλλει» κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς (2012-03-28 00:00:00.0)
«Οχι» στη «συγχώνευση» του πολιτισμού (2011-11-17 00:00:00.0)
«Ο πολιτισμός δεν συγχωνεύεται»! (2011-09-28 00:00:00.0)
Επικοινωνιακή «πραγματικότητα» και αλήθεια (2011-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ