Παρασκευή 30 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ BRICS
Διεκδικούν ρόλο στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία

Με την έγκριση της «Διακήρυξης του Δελχί» ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), που συναντήθηκαν στις 28-29 Μάρτη στο Νέο Δελχί κι ασχολήθηκαν με τα ζητήματα της παγκόσμιας «διακυβέρνησης», το ρόλο των BRICS στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη οργάνωση που διατηρεί τον άτυπο χαρακτήρα της και από διάφορες δυνάμεις του οπορτουνισμού εμφανίζεται ως το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό, δεν είναι τίποτε άλλο παρά φορέας των μονοπωλίων της κάθε χώρας.

Στη Διακήρυξη τονίζεται η ετοιμότητα των χωρών του BRICS να συμβάλουν στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού συστήματος του κόσμου, των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου, πρώτα απ' όλα, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας με στόχο, όπως υπογραμμίζεται: «Την ακριβή αντανάκλαση του οικονομικού βάρους και της ενίσχυσης της φωνής των χωρών που εκπροσωπούνται εκεί».

Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε πως οι χώρες του BRICS είναι δυσαρεστημένες από τη μέχρι τώρα μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού συστήματος του κόσμου, επειδή δεν υπολογίζεται ο ρόλος των χωρών αυτών στην παγκόσμια οικονομία.

Οι χώρες του BRICS θα ενισχύσουν τα αποθέματά τους στα εθνικά νομίσματα των 5 χωρών, ώστε να περάσουν σε ανταλλαγές στη βάση των νομισμάτων τους και προωθούν τη διατραπεζική συνεργασία τους.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, τάχθηκαν υπέρ της κατάπαυσης των εχθροπραξιών και υπέρ του ενδο-συριακού διαλόγου, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας, ενώ για το Ιράν προειδοποίησαν πως μια σύγκρουση θα έχει καταστροφικές συνέπειες, υπογραμμίζοντας πως το Ιράν παίζει «ρόλο κλειδί στην παγκόσμια ανάπτυξη» και πρέπει να του αναγνωριστεί «το δικαίωμα στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις του». Και για τις δύο περιπτώσεις, τάχθηκαν υπέρ της επίλυσης των όποιων ζητημάτων με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε ακόμη η σταδιακή μετατροπή του BRICS σε έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό αλληλεπίδρασης για τα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας, πολιτικής και διεθνούς ασφάλειας. Αποφασίστηκε η 5η Σύνοδος Κορυφής να πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική το 2013.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόσκληση ένταξης σε 6 χώρες, πιέσεις για αλλαγές σε διεθνείς θεσμούς (2023-08-25 00:00:00.0)
Επίσημο αίτημα της Αλγερίας για ένταξη στην ομάδα χωρών BRICS (2023-07-25 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο Κίνας και Ρωσίας η αμφισβήτηση της «θέσης δύναμης» των ΗΠΑ (2022-06-24 00:00:00.0)
Σε πρώτο πλάνο η λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας (2015-07-08 00:00:00.0)
Δεν πάνε καλά οι λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες (2014-01-26 00:00:00.0)
Προτείνει ενίσχυση της BRICS (2013-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ