Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Ανοιξε μεν, με «μισόλογα» δε...

Από την κατάρρευση του στεγάστρου το 2005

Eurokinissi

Από την κατάρρευση του στεγάστρου το 2005
Ανοιξε από χτες για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου Σαντορίνης, επτά χρόνια μετά την τραγωδία του Σεπτέμβρη του 2005, οπότε κατέρρευσε μέρος του στεγάστρου, σκοτώνοντας έναν τουρίστα, τραυματίζοντας τουλάχιστον ακόμη πέντε ανθρώπους και ξεσηκώνοντας θύελλα ερωτηματικών για το πώς προστατεύεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Ωστόσο, ερωτηματικά εγείρει και η απόφαση για το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου, αφού, όπως προέκυπτε με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Αλιβιζάτου, στις αρχές του μήνα, με την προαναγγελία του ανοίγματος του χώρου πριν το Πάσχα, δε φαίνεται να είναι όλα έτοιμα. Στην ανακοίνωση εκείνη αναφερόταν ότι «είναι εφικτή» η επαναλειτουργία του χώρου πριν από το Πάσχα... αλλά με την «ηλεκτρομηχανολογική συντήρηση» του χώρου να «αντιμετωπίζεται» σε «προσωρινή βάση», «έως την οριστική παραλαβή του έργου, το οποίο θα αναλάβει η κατασκευάστρια εταιρεία»!

Στην προχτεσινή ανακοίνωσή του, το ΥΠΠΟΤ αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία «παραλαβής προς χρήση του έργου "Ανάδειξη, Διαμόρφωση και Αντικατάσταση Στεγάστρου Αρχαιολογικού Χώρου Ακρωτηρίου Θήρας"», ότι η παραλαβή έγινε από τον εργοδότη που είναι η "Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρία", ενώ το έργο παρέλαβε για χρήση ο φορέας λειτουργίας η ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο χώρος «θα είναι επισκέψιμος από τις 10.00-17.00, λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας κατά τις συγκεκριμένες ώρες, εκ του γεγονότος ότι ο χώρος επί σειρά ετών παρέμενε κλειστός»! Είναι φανερό ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λογικό λόγο...

Επιπλέον, ο χώρος λειτουργεί με προσωπικό του δήμου Θήρας, που χρησιμοποιείται για φύλαξη, λόγω έλλειψης προσωπικού του ΥΠΠΟΤ! Προς τι αυτή η πρεμούρα, αν δεν είναι όλα έτοιμα, όπως φανερώνουν τα «μισόλογα» των επίσημων ανακοινώσεων του ΥΠΠΟΤ; Φυσικά, η αιτία είναι η εξυπηρέτηση του μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Οπως το έθεσε ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, «το Ακρωτήρι είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος, ο οποίος αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Τον θέλουμε ανοιχτό, προσβάσιμο, εξωστρεφή αλλά και ασφαλή»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ