Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ
Κάλπικη λίρα

Προβάλλεται, μετά από ειδική ψηφιακή επεξεργασία, η πασίγνωστη, ασπρόμαυρη ταινία - σταθμός του ελληνικού κινηματογράφου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα.

Υπόδειγμα σπονδυλωτής άρθρωσης, με αφηγητή και τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους με μια κάλπικη λίρα που μεταφέρεται από την μια ιστορία στην άλλη. Ανεκτίμητη ηθογραφία της δεκαετίας του '50 στην Ελλάδα, αποτυπωμένη στις μικρές ιστορίες στις οποίες εμφυσά ζωή η αφρόκρεμα των ερμηνευτών του θεάτρου και του κινηματογράφου της εποχής.

«Ο παράς είναι πάντα κάλπικος». Αυτό το μοτίβο επισφραγίζει καθένα από τα τέσσερα αυτοτελή επεισόδια της ταινίας, ενώ παράλληλα συνιστά και την κεντρική έννοια, γύρω από την οποία περιστρέφεται η ζωή και η συμπεριφορά των χαρακτήρων της κάθε ιστορίας. Ταινία εμβληματική, κλασική, που εξακολουθεί να διαθέτει σφρίγος και να πάλλεται από τα ταπεινά, τα καθημερινά, τα ανθρώπινα, τις αλήθειες και τα συναισθήματα. Καθόλου τυχαία, ο θεωρητικός Ζορζ Σαντούλ την ενέταξε μεταξύ των καλύτερων ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Παίζουν: Βασίλης Λογοθετίδης, Ιλια Λιβυκού, Ελλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Ταϋγέτη, Δημήτρης Μυράτ, Μίμης Φωτόπουλος κ.ά.

Παραγωγή: Ελλάδα (1955).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ