Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Νέα μέτρα λιτότητας

ΠΡΑΓΑ.--

Δέσμη νέων μέτρων λιτότητας και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ανακοίνωσε χτες ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας, ισχυριζόμενος πως είναι ...αναγκαία, ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός έως το 2016, φορτώνοντας έτσι νέα βάρη στους εργαζόμενους και το λαό, ώστε να βγει όσο το δυνατόν κερδισμένο το κεφάλαιο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πρόκειται να αυξηθεί η φορολογία, να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% από την αρχή του 2013 για τρία χρόνια. Προηγούμενα, είχαν συμφωνήσει οι ηγέτες της τρικομματικής κυβέρνησης - «Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών» (ODS), νεοφιλελεύθερο «TOP 09» και το «Κόμμα Δημοσίων Υποθέσεων (VV) - για περικοπές του προϋπολογισμού και τα αντιλαϊκά μέτρα, λίγες μέρες μετά τις ...απειλές του μικρότερου κόμματος «VV» πως θα αποχωρήσει από το συνασπισμό από την 1η του Μάη.

Ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας, Βόιτεκ Φίλιπ, απορρίπτοντας αυτήν την πολιτική, σημείωσε πως τα μέτρα αυτά θα χειροτερέψουν την κατάσταση των εργαζομένων και απαίτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Υπενθυμίζεται πως στις 21 Απρίλη προετοιμάζεται πανεθνική διαμαρτυρία από τη Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της Τσεχίας και της Μοραβίας «CMKOS», με κύρια αιτήματα να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ενώ δεν αποκλείει και την προκήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ