Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Λήγει τα ξημερώματα το χρονοδιάγραμμα για κατάπαυση πυρός

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την ελπίδα ότι από σήμερα τα ξημερώματα η κατάσταση στη Συρία θα είναι «πραγματικά διαφορετική» εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, γνωστοποιώντας ότι έλαβε «ξεκάθαρες γραπτές διαβεβαιώσεις από τη συριακή ηγεσία πως θα εφαρμόσει την κατάπαυση πυρός» και ζητώντας από τους ενόπλους της συριακής αντιπολίτευσης να κάνουν το ίδιο. Η συριακή ηγεσία, κατά τον Ανάν, ζήτησε ορισμένες λογικές διευκρινίσεις για την εφαρμογή της εκεχειρίας και κατέστησε σαφές ότι η Δαμασκός διατηρεί το δικαίωμα ν' απαντήσει στρατιωτικά σε τυχόν επιθέσεις που θα δεχτούν δυνάμεις της, άμαχοι κ.λπ.

Ο Κόφι Ανάν είχε, χτες, επαφές με την ιρανική ηγεσία στην Τεχεράνη, από την οποία ζήτησε να στηρίξει το σχέδιο αποκλιμάκωσης που έχει εκπονήσει, συμπληρώνοντας ότι «αν γίνουν λάθη, κακοί υπολογισμοί ή κάτι δεν πάει καλά, θα προκληθεί σοκ σε όλη την περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες». Επανέλαβε, δε, την άποψή του ότι η χορήγηση όπλων στους αντιπολιτευόμενους «ενέχει τεράστιους κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, τόνισε ότι η Τεχεράνη «θα στηρίξει το σχέδιο όσο δεν ζητά αλλαγή ηγεσίας στη Συρία», επαναλαμβάνοντας ότι «και αλλαγές πρέπει να γίνουν και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει από την υπάρχουσα συριακή ηγεσία». Εκκληση για «άμεση εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός» απηύθυνε και στη συριακή ηγεσία και στην αντιπολίτευση το Πεκίνο, για πολλοστή φορά, ενώ παρενέβη και η Μόσχα καλώντας, κυρίως, την αντιπολίτευση να σεβαστεί επίσης την εκεχειρία.

Εντός Συρίας, η κρατική τηλεόραση, χωρίς να κάνει αναφορά στο σχέδιο Ανάν, μετέδωσε ότι «τα συριακά στρατεύματα σταματούν από την Πέμπτη το πρωί τις επιχειρήσεις τους έχοντας καταφέρει να ελέγξουν τη δράση των εγκληματικών τρομοκρατικών στοιχείων». Σύμφωνα με αντιπολιτευόμενες πηγές, σημειώνονταν και χτες συγκρούσεις αλλά και επιχειρήσεις του στρατού, με τεθωρακισμένα, σε διάφορες πόλεις, όπως σε Χομς, Χάμα, Ραστάν και στην επαρχία Ντεράα, ενώ οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι για δεύτερη φορά, σε λίγα 24ωρα, πυρά από το συριακό έδαφος έπεσαν σε προσφυγικό καταυλισμό στην περιοχή Κιλίς επί τουρκικού εδάφους, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Η τουρκική ηγεσία, που έχει απροκάλυπτα θέσει υπό την αιγίδα της τη συριακή αντιπολίτευση, κυρίως τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» που συμμετέχουν στο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, προειδοποιεί ότι «θα λάβει μέτρα στα σύνορά της» και έχει επανειλημμένως θίξει το ενδεχόμενο δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας», που σημαίνει είσοδο του τουρκικού στρατού και στο συριακό έδαφος. Για όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Νταβούτογλου, ενημέρωσε, χτες, διά μέσου τηλεδιάσκεψης, τους υπουργούς Εξωτερικών του G8.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι μάχες στη Δαμασκό (2012-07-18 00:00:00.0)
Κλιμάκωση μαχών και διπλωματικών διαξιφισμών (2012-07-17 00:00:00.0)
Κατάπαυση πυρός και νέος διπλωματικός «γύρος» αντεγκλήσεων (2012-04-13 00:00:00.0)
Αντιδρά η Ρωσία στον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών (2012-04-05 00:00:00.0)
Θετική απάντηση της Δαμασκού στις προτάσεις Ανάν (2012-03-28 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις σε Δαμασκό και Νέα Υόρκη (2012-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ