Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
Το ΚΚΕ έχει ενιαία πρόταση για την ανακούφιση και εξάλειψη των ανέργων

Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στην εισηγητική της τοποθέτηση, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«

Το ΚΚΕ παίρνοντας υπόψη την εκρηκτική ανάπτυξη της πραγματικής ανεργίας - που ποτέ δεν αποτυπώνεται στατιστικά - την επιδείνωση του προβλήματος τα επόμενα χρόνια, έχει επεξεργασθεί μια ενιαία πρόταση αγώνα. Στο ένα σκέλος υποστηρίζει γενναία μέτρα προστασίας των ανέργων σε συνδυασμό με την ανάδειξη της επιτακτικής ανάγκης για μαζικές προσλήψεις σε τομείς που έχουν σχέση με την κοινωνική υποδομή, δημόσια έργα, αλλά και την κάλυψη διαπιστωμένων κενών, στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας. Αναφερόμαστε σε έργα διαχείρισης νερού, αντισεισμικής θωράκισης, σχολικών κτιρίων, κέντρων υγείας, τέτοιων που απαιτούνται, και άλλα κτίρια κοινωνικής πολιτικής.

Είναι ενδεικτικό ότι έχουν μπει στην κατάψυξη και συρρικνωθεί τα προγράμματα του ΟΕΚ. Και μόνο η κατασκευή λαϊκών κατοικιών, όχι μόνο για όσους δεν έχουν στέγη, αλλά και ως στέγαση αυτών που ζουν σε σεισμογενείς περιοχές, σε ακατάλληλες περιοχές, σε σπίτια πολύ παλιά κλπ. Στα πλαίσια αυτά θα αντιπαλέψουμε τις σχεδιασμένες απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καίριους τομείς που θέλουν να τους παραχωρήσουν στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εκλείψει η υποτυπώδης διαφάνεια και ο έλεγχος σε θέματα Δημόσιας Υγείας, Περιβάλλοντος κλπ.

Στο άλλο σκέλος της ενιαίας πρότασης, το ΚΚΕ δείχνει το δρόμο πάλης για την οριστική κατάργηση της ανεργίας στις συνθήκες της λαϊκής οικονομίας, που χαρακτηριστικό της έχει την κοινωνικοποίηση, τον παραγωγικό συνεταιρισμό, τον πανεθνικό σχεδιασμό με εργατικό έλεγχο, έξω από τα πλαίσια της ΕΕ και με μονομερή διαγραφή του χρέους. Σ' αυτές τις συνθήκες και μόνο σε αυτές γίνεται δυνατή η αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας με σχεδιασμό της πλήρους απασχόλησης, της ανόδου της παραγωγικότητας της εργασίας χωρίς εντατικοποίηση και με ανάλογη μείωση του εργάσιμου χρόνου υπέρ του ελεύθερου.

Εχουμε υποχρέωση και παίρνουμε υπόψη την οξύτητα του προβλήματος, ενώ ταυτόχρονα δεν προσχωρούμε στις πλάνες υποσχέσεις και αυταπάτες που καλλιεργούν τα άλλα κόμματα, ότι οι επενδύσεις προς όφελος της κερδοφορίας μειώνουν την ανεργία και ανεβάζουν τους μισθούς και συντάξεις. Προεκλογικά θα παιχθεί θέατρο με το θέμα της ανεργίας, μόνο που δεν μπορούν να υποσχεθούν ούτε ένα ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Ο,τι υποσχεθούν θα είναι αφαίρεση από την τσέπη των εργαζομένων που ήδη έχει αδειάσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος με ύφος φιλανθρώπου μίλησε ότι ο άνεργος δεν θα έχει κανένα περιορισμό σε θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσοκομειακής κάλυψης. Αποκάλυψε όμως ταυτόχρονα, για να είναι εντάξει με τη στρατηγική του κεφαλαίου, ότι αυτά τα έξοδα θα πληρωθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή από το λαό, θα παίρνει από την τσέπη ενός και θα τα δίνει στη διπλανή τσέπη.

Παράγωγο της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Υπενθυμίζουμε ορισμένα πολύ βασικά ζητήματα που αφορούν όλη την ΕΕ και την Ελλάδα, αφού η ανεργία δεν είναι ελληνικό φαινόμενο της κρίσης, αλλά μόνιμο προϊόν της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

1. Πριν ακόμα την κρίση, σε όλη την ΕΕ και στην Ελλάδα άρχισε η προπαγάνδα για το μισθό ως πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα, προπαγανδίστηκε ο χαμηλός μισθός ως κίνητρο για τις προσλήψεις. Η φθηνή εργατική δύναμη όχι μόνο ως μισθός, αλλά και στα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι κίνητρο, είναι η βάση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αποδείχθηκε όμως ότι και αυτός ο χαμηλός μισθός δεν καταργεί την ανεργία.

2. Πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση και σε περιόδους ανάπτυξης, που χρειάζονταν εργατικά χέρια, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι Ελληνες και ξένοι έπαιρναν και παίρνουν ως σήμερα το δρόμο της μετανάστευσης. Οτι η προσέλκυση του μεταναστευτικού ρεύματος, ως συνέπεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου και δικτατορικών καθεστώτων, γινόταν με στόχο να πέσουν τα εργατικά μεροκάματα και οι μισθοί, χωρίς οι κυβερνήσεις της ΕΕ να νοιάζονται για την αύξηση της ανεργίας.

3. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η ανάθεση τομέων εργασιών σε εργολάβους με εργαζόμενους που αμείβονταν για την ίδια δουλειά με τους σχετικά μόνιμους με μισθούς πείνας ξεκίνησε από τα μέσα της 10ετιας του '80, φούντωσε την 10ετία του '90 και οξύνθηκε με την καπιταλιστική οικονομική κρίση.

4. Εδώ και αρκετά χρόνια, νέοι 15 χρόνων εγκαταλείπουν τα θρανία και ωθούνται προγραμματισμένα και βίαια στην επαγγελματική κατάρτιση για σίγουρη εξασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης στο όνομα της μαθητείας. Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τη στατιστική στην Ευρώπη και την Ελλάδα υπολογίζεται η ηλικία του ενεργού πληθυσμού από τα 15 χρόνια ως τα 74 χρόνια. Να ποια είναι η προοπτική της εργασίας και της ανεργίας.

5. Μειώνουν τα επιδόματα και τις παροχές ανεργίας, όχι μόνο ως προσαρμογή στους μισθούς πείνας, αλλά και ως μέσο πίεσης να δέχονται οι νέοι μισθούς των 200 και 300 ευρώ.

6. Υιοθετείται η επιδότηση εργασίας, ενώ η ανεργία φουντώνει με ένα στόχο: Να χρηματοδοτηθούν οι καπιταλιστές για να προσλαμβάνουν εργαζόμενους ολίγων μηνών και να ανακυκλώνονται οι εκβιασμοί πάσης φύσεως και σε βάρος των αμοιβών και σε βάρος της κοινωνικής ενότητας και αλληλεγγύης.

7. Η κρίση θα βαθύνει και η ανεργία θα γίνει ακόμα πιο τρομακτική. Ακόμα και αν επέλθει ανάκαμψη αυτή θα είναι μόνο σε ορισμένους τομείς και για λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, θα δημιουργούνται θέσεις ανεργίας πολύ περισσότερες από τις προσωρινές - λίγο πολύ - θέσεις εργασίας.

8. Θέτουν σε εφαρμογή τον λεγόμενο "κοινωνικό τομέα" οικονομίας, τη χρησιμοποίηση αντί πινακίου φακής εθελοντών για κοινωνική προσφορά με μισθούς επίσης πείνας και με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα, αφού ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο των απασχολουμένων, προσωρινά δεν θα αντιστοιχούν στην ειδίκευση, στην απαιτούμενη γνώση.

9. Η ανασφάλιστη εργασία θα δυναμώσει όσο μεγαλώνει η ανεργία.

Η πρόταση της λαϊκής οικονομίας

Η πρόταση της λαϊκής οικονομίας διασφαλίζει για πρώτη φορά την ενότητα, ανάπτυξη και απασχόληση, με αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου του εργαζόμενου, την αμοιβή του με βάση την εργασία που προσφέρει, την πλήρη ισότητα στις κοινωνικές παροχές ανεξάρτητα εργασίας. Διασφαλίζει την πραγματικά ριζοσπαστική και καινοτόμα εξέλιξη, ο ελεύθερος χρόνος να αξιοποιείται για τον εργατικό έλεγχο, τον έλεγχο της νέας εξουσίας από τα κάτω προς τα πάνω, τον ζωτικό ελεύθερο χρόνο για την πολιτιστική ανάπτυξη, ξεκούραση. Διασφαλίζει την κατάργηση κάθε μορφής διάκρισης με βάση το φύλο, τις θρησκευτικές και άλλες αντιλήψεις, την εθνικότητα, τη γεωγραφική περιοχή που ζει, αν είναι στα αστικά κέντρα ή στην περιφέρεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ