Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απεργούν για να μην εξαθλιωθούν

Με 48ωρη απεργία από σήμερα συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην εκ περιτροπής απασχόληση με 4 μεροκάματα το μήνα

Μαζική ήταν η συμμετοχή των απεργών στη χτεσινή συγκέντρωση στην πύλη των ναυπηγείων
Μαζική ήταν η συμμετοχή των απεργών στη χτεσινή συγκέντρωση στην πύλη των ναυπηγείων
Με 48ωρη απεργία που ξεκινάει από σήμερα Σάββατο και νέα 24ωρη απεργία τη Δευτέρα στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει γενική συνέλευση για τον παραπέρα προγραμματισμό νέων απεργιακών κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αγωνίζονται για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα της εργοδοσίας, η οποία αξιώνει να ζήσουν με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, δηλαδή τέσσερα όλα κι όλα μεροκάματα το μήνα!

Οι 1.009 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καλούνται να αντιμετωπίσουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσαν σε βάρος τους τα αραβογερμανικά μονοπώλια, που με όπλο την αντιλαϊκή πολιτική και τα αντεργατικά μέτρα των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και της κυβέρνησής τους, αφού συρρίκνωσαν το ναυπηγείο, έχουν εισπράξει πάνω από 2 δισ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, παραδίδοντας «αέρα κοπανιστό» και ένα υποβρύχιο που γέρνει, τώρα για να εξασφαλίσουν την παραπέρα κερδοφορία τους, από τις 18 Απρίλη, επιδιώκουν να θέσουν σε εφαρμογή το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα.

Χτες στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας οι εργαζόμενοι από τα ξημερώματα βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου, με την οργή και την αγανάκτηση να ξεχειλίζει. «Δεν έχουμε άλλο δρόμο από την οργάνωση και τον αγώνα μας. Από το να σε ξεφτιλίζουν και μετά από 30 χρόνια δουλειάς να σου λένε ότι θα παίρνεις 200 ευρώ μεικτά, καλύτερα να έχεις την αξιοπρέπειά σου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Χ., ενώ ο Νίκος Κώνστας, με 33 χρόνια δουλειά στο ναυπηγείο, θα πει: «Τα 150 και 200 ευρώ που θέλουν να μας δίνουν για μηνιάτικο δεν φτάνουν ούτε για τσιγάρα. Εχω παιδί άνεργο και η σύζυγός μου δουλεύει με μερική απασχόληση. Μπορούμε να ζήσουμε; Μας ξεγέλασαν. Εχω ψηφίσει και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τώρα αν τολμάνε ας ξανάρθουν να ζητήσουν ψήφο. Οι σωτήρες τέλος. Εμείς από δω και μπρος ξέρουμε τι θα κάνουμε. Οργανωνόμαστε και αγωνιζόμαστε. Αυτό το μέτρο δεν θα περάσει».

Στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης οι εργαζόμενοι με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία, θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», προχώρησαν σε ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου.

Να γίνει συντονισμός σε όλο τον κλάδο

Νωρίτερα έγινε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου όπου καθορίστηκε και το απεργιακό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της διοίκησης και εκπρόσωπος της παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ), συσπειρωμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ, πρότεινε ο αγώνας των εργαζομένων του Ναυπηγείου να συντονιστεί με τον αγώνα των χαλυβουργών, των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αλλά και των εργαζομένων του Ναυπηγείου της Ελευσίνας. Η πλειοψηφία της διοίκησης και συγκεκριμένα η ΠΑΣΚΕ δεν πήρε θέση απέναντι στη πρόταση, ενώ με ευθύνη της μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γενική συνέλευση των εργαζομένων, όπως από την πρώτη στιγμή πρότειναν οι δυνάμεις της ΕΕΝΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά επιβεβαιώνουν πόσο εγκληματική είναι η αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε βάρος των εργαζομένων και των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, αλλά αναδεικνύουν και τις ευθύνες του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που κάθε φορά «έδινε ρέστα» για να περάσει αυτή η πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ