Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Συνεχίζουν οι απεργοί στην «Ανακύκλωση»

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς, έξω από τα δικαστήρια
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς, έξω από τα δικαστήρια
Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες οι εργάτες στο εργοστάσιο «Ανακύκλωσης» στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, οι οποίοι συνεχίζουν εδώ και 24 μέρες την απεργία κόντρα στην επιβολή μείωσης μισθών κατά 22% από την εργοδοσία, με βάση το νόμο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για μονομερή περικοπή μισθών.

Η αποφασιστικότητα, ο αταλάντευτος αγώνας των εργαζομένων και η ταξική αλληλεγγύη, που εκδηλώθηκε με οργανωτή την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το ΠΑΜΕ όλο αυτό το διάστημα, συνέβαλε και στην απόφαση του Μονομελές Πρωτοδικείου Ηρακλείου το οποίο απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει η εργοδοσία προκειμένου να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, «σύμφωνα με το νόμο το άρθρο 1 παρ. 3 της ανωτέρω ΠΥΣ η άμεση προσαρμογή στα νέα μειωμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, η ενάγουσα επέλεξε τη λύση της συναινετικής μείωσης μισθών διά του εξαναγκασμού των εργαζομένων στις εν λόγω συμβάσεις, οι οποίοι συγκατένευσαν υπό το φόβο της απολύσεως».

Σε άλλο σημείο η απόφαση αναφέρει: «Η άρνηση της εντατικοποίησης της δουλειάς συναρτάται τόσο με την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής όσο και με το γεγονός ότι, όπως κατατέθηκε, έχουν εμφανιστεί μικροατυχήματα κατά τη διάρκεια της παραγωγής».

Επίσης: «Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι κανένα στοιχείο δεν προσκομίστηκε που να επιβεβαιώνει ότι η ενάγουσα (εταιρεία) αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ή έχει εμφανίσει κάμψη του κύκλου εργασιών της που να δικαιολογεί τη μείωση του κόστους παραγωγής. Απεναντίας αποδείχθηκε ότι η ενάγουσα έχει μετοχικό κεφάλαιο 5.250.000 ευρώ, επιπλέον μέτοχός της είναι η εταιρεία "ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ" συμφερόντων ισχυρότατου παράγοντα του κατασκευαστικού χώρου και των μέσω μαζικής ενημέρωσης και παράλληλα έλαβε πρόσφατα κρατική επιχορήγηση ύψους 1.124.188 ευρώ».

Τέλος, σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας, αναφέρει ότι «κανένας κίνδυνος δεν προκύπτει για τη δημόσια υγεία αφού όλα τα λύματα έχουν μαζευτεί και φυλαχθεί, ενώ καθορίστηκε και ο χώρος αποθήκευσης των ανακυκλώσιμων υλικών, ο οποίος είναι άδειος».

Οι εργαζόμενοι στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί έξω από την πύλη του εργοστασίου, τόνισαν ότι δε φοβούνται, ούτε τρομοκρατούνται. Αντίθετα ατσαλώνονται και συσπειρώνονται ακόμα περισσότερο αγωνιζόμενοι για το δίκαιο της τάξης τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ