Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΚ - ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Αστρονομικά κέρδη το 2000

Τζίρος δεκάδων δισ. δραχμών και ανάλογου μεγέθους καθαρά κέρδη για τα δυο από τα τρία μεγαθήρια της ακτοπλοΐας

Νέα κέρδη ήρθαν να προστεθούν το 2000, στα ήδη αστρονομικά ποσά που έχουν συσσωρεύσει στα θησαυροφυλάκιά τους τα τρία ακτοπλοϊκά εταιρικά μεγαθήρια «Επιχειρήσεις Αττικής», «Μινωικές Γραμμές» και ΑΝΕΚ που εκμεταλλεύονται τις ελληνικές θάλασσες, με τις «διευκολύνσεις» που τους παρέχει η κυβερνητική πολιτική.

Σύμφωνα με χτεσινό δελτίο Τύπου των «Μινωικών Γραμμών» τα καθαρά κέρδη της εταιρίας το 2000 ανήλθαν σε 3 δισ. δραχμές, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών στα 46,6 δισ. δραχμές. Οπως αναφέρεται στο δελτίο η αύξηση των κερδών επιτεύχθηκε «παρά τη μεγάλη και μη αναμενόμενη αύξηση των τιμών των καυσίμων που επιβάρυνε τις δαπάνες λειτουργίας των πλοίων κατά 5 δισ. δραχμές περίπου». Οσον αφορά το μερίδιο της εταιρίας στην αγορά αναφέρεται ότι παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση της κίνησης, που ανήλθε σε 17,5% για τους επιβάτες και σε 24% για τα οχήματα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Αδριατική επισημαίνεται ότι: «Στα λιμάνια που οι "Μινωικές Γραμμές" δραστηριοποιούνται (Αγκόνα, Βενετία) απέσπασαν σε όλες τις κατηγορίες διακίνησης, για μια ακόμα φορά, την πρώτη θέση, με μερίδια αγοράς που ξεπερνούν το 42% σε επιβάτες, 48% σε ΙΧ και σε 32% σε φορτηγά οχήματα». Τα κέρδη της εταιρίας για το 2001 αναμένεται να ανέλθουν στα 19,5 δισ. δραχμές, λόγω της δρομολόγησης 5 νεότευκτων πλοίων - τα τρία στην Αδριατική.

Με κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 14,9% έκλεισε το 2000 και για την ΑΝΕΚ. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας σε σχέση με το 1999 είναι αυξημένα κατά 1,289 δισ. δραχμές. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει για το μερίδιο κίνησης: «Στη γραμμή Ηράκλειο - Πειραιάς διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, με ποσοστά 65% σε επιβάτες, 61% σε ΙΧ αυτοκίνητα και 55,5% σε φορτηγά, ενώ στη γραμμή Κρήτης Θεσσαλονίκης, το μερίδιο σε όλες τις κατηγορίες ανέρχεται σε 80%».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ