Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Η κυβέρνηση φοβάται μην... εκτεθεί

Ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση είναι απαισιόδοξη για την πορεία της ανεργίας στη χώρα μας και συνακόλουθα για τις δυνατότητες της πολιτικής της, παρόλο που πρόσφατα διακινδύνευσε σχετικές προβλέψεις στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας». Ωστόσο, χτες ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» για το αν μπορεί να εκτιμήσει την εξέλιξη της ανεργίας - όπως συχνά είχαν κάνει οι προκάτοχοί του - αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει «τον προφήτη». Κι αυτό, παρόλο που στην ίδια συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε μερικά ακόμη προγράμματα κατάρτισης, υποστήριξε τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αυτά που - σύμφωνα με την κυβέρνηση - συνεπάγονται «ανάπτυξη», που με τη σειρά της υποτίθεται πως γεννά απασχόληση και μείωση της ανεργίας...

Ο υπουργός ενίσχυσε την άρνησή του να απαντήσει για την εξέλιξη της ανεργίας, λέγοντας ότι η ανεργία είναι ξεχωριστό θέμα από την απασχόληση και στα πλαίσια μιας «ρεαλιστικής» προσέγγισης αρνείται να κάνει πρόβλεψη για να μην... εκτεθεί. Τις επιτυχίες της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα τις διατύπωσε απαντώντας σε άλλη ερώτηση του «Ρ» για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής να μειώσει την ανεργία.

Αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου ήταν η εξαγγελία προγραμμάτων κατάρτισης για το 2001, που θα αφορούν περίπου 52.000 «άτομα» και θα στοιχίσουν 113,5 δισ. δραχμές, τα οποία θα διοχετευτούν κυρίως στους εργοδότες. Πρόκειται για τη συνέχιση παλιών προγραμμάτων, ενώ τα περιβόητα προγράμματα «νέων θέσεων εργασίας» για πρώτη φορά θα υλοποιηθούν μετά το φθινόπωρο!

Η εξαγγελία αυτών των προγραμμάτων ήταν και η μέγιστη... συνεισφορά - απ' ό,τι φαίνεται - του υπουργείου Εργασίας σε μια περίοδο που η ανεργία έχει ξεπεράσει προ πολλού το 12,4% (ποσοστό 1999), η μερική απασχόληση, η υποαπασχόληση και η «ευελιξία» σηκώνουν κεφάλι με τη βοήθεια του τελευταίου αντεργατικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η εργοδοτική ασυδοσία δίνει «ρέστα».

Ενδεικτικά, στην «ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ» έχουν γίνει περισσότερες από 80 απολύσεις, στη ΣΟΦΤΕΞ απολύονται συνεχώς όλο και περισσότεροι, αργά αλλά σταθερά, σε ΣΠΙΝΤΕΞ, ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, ΠΙΤΣΟΣ και αλλού έγιναν απολύσεις συνδικαλιστών, στον «ΚΡΗΤΙΚΟ» 250 εργαζόμενοι δίνουν μάχη για το δικαίωμα στη δουλιά και μέσα σε όλα αυτά, πρόσφατοι έλεγχοι του ΙΚΑ - με λίγα μέσα και προσωπικό - επαναβεβαίωσαν το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας στο 25%.

Σε σχέση με την αναδιάρθρωση-ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των μαθητών που έχουν ξεδιπλωθεί, το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι «τι θέλουμε», όπως είπε ο υπουργός Εργασίας και όχι οι αντιδράσεις. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, υποστήριξε ότι η κοινωνία... αποδέχεται τις αλλαγές, επειδή οι «κοινωνικοί εταίροι» και η ΓΣΕΕ έχουν συμφωνήσει επί της αρχής!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ