Τετάρτη 16 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση

Χωρίς αποτέλεσμα η χτεσινή τελευταία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η 17η Ιούνη πιθανότερη ημερομηνία για τις κάλπες

Σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, συνεδριάζει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, για να σχηματισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές τον Ιούνη.

Χτες, οι Αν. Σαμαράς, Αλ. Τσίπρας, Ευ. Βενιζέλος, Π. Καμμένος και Φ. Κουβέλης, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν συμφώνησαν στη συγκρότηση «κυβέρνησης προσωπικοτήτων», όπως είχε προτείνει τη Δευτέρα ο Κ. Παπούλιας. Στη χτεσινή σύσκεψη υπήρξε πρόταση του Πάνου Καμμένου να στηριχθεί κυβέρνηση βάσει του σχεδίου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» με πρωθυπουργό τον ίδιο, η οποία απορρίφθηκε. Σαν αποτέλεσμα και μετά το τέλος της διερεύνησης για το σχηματισμό κυβέρνησης, οι εκλογές θα επαναληφθούν, με πιθανότερες ημερομηνίες τις 10 ή τις 17 Ιούνη.

Οπως προβλέπει το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει σε έναν από τους επικεφαλής των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα διενεργήσει τις εκλογές. Οι επικεφαλής των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων είναι οι Ρένα Ασημακοπούλου (Αρειος Πάγος), Παναγιώτης Πικραμμένος (Συμβούλιο της Επικρατείας) και Ιωάννης Καραβοκύρης (Ελεγκτικό Συνέδριο).

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης. Αυτό σημαίνει ότι η σειρά των υποψηφίων βουλευτών στα νέα ψηφοδέλτια θα καθοριστεί από τα κόμματα και η εκλογή τους θα γίνει με αυτή τη σειρά, σε συνάρτηση με τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει το κάθε κόμμα σε κάθε περιφέρεια.

Αύριο στις 11 το πρωί πραγματοποιείται η ειδική συνεδρίαση της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μάη, με μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη την ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών. Την Παρασκευή σε νέα συνεδρίαση και πάλι στις 11 π.μ. η Βουλή θα εκλέξει τον πρόεδρό της και τους αντιπροέδρους του σώματος. Στη συνέχεια θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών, οι οποίες κατά το Σύνταγμα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέσα σε 30 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής.

Εκκρεμότητα με ΕΛΣΤΑΤ

Υπενθυμίζεται ότι για τις νέες εκλογές δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα ο σκόπελος της συνταγματικής πρόβλεψης για το ποια απογραφή του πληθυσμού θα ισχύσει στον υπολογισμό των βουλευτών που εκλέγει κάθε περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 54, παρ. 2 του Συντάγματος αναφέρεται: «Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως ο νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευτεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της».

Τελευταία μέρα της απογραφής του 2011 ήταν η 24η Μάη, πράγμα που σημαίνει ότι, με βάση το Σύνταγμα, τα αποτελέσματά της θεωρούνται δημοσιευμένα από την 24η Μάη του 2012 και μετά. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της περσινής απογραφής και όπως όλα δείχνουν αδυνατεί να το κάνει μέσα στις συνταγματικές προθεσμίες, γεγονός που δημιουργεί ζήτημα στην έγκαιρη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι καθιερωμένες ευχές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας (2023-01-03 00:00:00.0)
Καταγγέλλει μεθοδεύσεις εντατικοποίησης της εργασίας (2012-05-26 00:00:00.0)
Ζήτημα με την απογραφή σε ενδεχόμενες εκλογές (2012-05-11 00:00:00.0)
Αλλαγές σε 13 εκλογικές περιφέρειες (2002-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ