Τετάρτη 16 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Εθνικό συμφέρον» το συμφέρον της πλουτοκρατίας

Αναζητά ρόλο στην αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας και στα παζάρια μετά τις κάλπες του Ιούνη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαίωσε και χτες ότι όλα τα κόμματα, που συμμετέχουν στα παζάρια για συγκυβέρνηση, έχουν στο νου τους την «κοινωνική ομαλότητα» την επικίνδυνη δηλαδή ταξική συνεργασία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαίωσε και χτες ότι όλα τα κόμματα, που συμμετέχουν στα παζάρια για συγκυβέρνηση, έχουν στο νου τους την «κοινωνική ομαλότητα» την επικίνδυνη δηλαδή ταξική συνεργασία
Να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν την πολιτική δύναμη που «κράτησε υπεύθυνη στάση» για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, επιχείρησε χτες ο Ευ. Βενιζέλος, με στόχο μπροστά στις κάλπες του Ιουνίου να διασφαλίσει εκλογικά ποσοστά που θα του επιτρέψουν να συμμετάσχει στα μετεκλογικά παζάρια με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών κινήθηκε σε δύο άξονες. Από τη μια, επιδίωξε να τρομοκρατήσει τα λαϊκά στρώματα για τις «πολύ άσχημες συνθήκες» της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την υποταγή τους στις πολιτικές της βαρβαρότητας. Από την άλλη, να οξύνει την αντιπαράθεση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στο φόντο της διαπάλης τους για την πρωτοκαθεδρία στην επιχείρηση αναστήλωσης της «κεντροαριστεράς».

Το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε, «ηττήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά κράτησε υπεύθυνη στάση και κατέβαλε προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας». Είπε ακόμα ότι «αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της επιμονής του κ. Κουβέλη να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αυτή».

Ταυτόχρονα, ο Ευ. Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει κλίμα ταξικής συνεργασίας, την ώρα που κλιμακώνεται ο πόλεμος σε βάρος του λαού, είπε: «Πηγαίνουμε αναγκαστικά σε εκλογές, ας πάμε ενωμένοι, ας μην πάμε προς το χειρότερο». Πρόκειται για συνέχεια των προχτεσινών παρεμβάσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ανέφεραν ότι «δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας και στους δρόμους να υπάρχουν διαδηλώσεις, απεργίες και συγκρούσεις».

«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον», δήλωσε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για «αλαζονεία» και «τυχοδιωκτισμό». Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ καταλόγιζαν στον Αλ. Τσίπρα «κραυγαλέες αντιφάσεις» και υποστήριζαν ότι ενώ «δήλωνε ότι θα καταγγείλει το μνημόνιο (...) στην επιστολή που έστειλε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θέτει τα πάντα στο πλαίσιο της αλλαγής των ευρωπαϊκών συσχετισμών και αντιλήψεων».

Την ίδια ώρα, ο Ευ. Βενιζέλος φανερώνοντας και τη στρατηγική ταύτιση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, σημείωσε ότι «ούτως ή άλλως "σταδιακή απαγκίστρωση", "οριστική υπέρβαση" ή "επαναδιαπραγμάτευση" που τέθηκαν σαν προϋποθέσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας είναι στην πραγματικότητα ένα και το αυτό πράγμα».

Παρουσιάζοντας τα χτεσινά παζάρια που στήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο για το σχηματισμό «κυβέρνησης προσωπικοτήτων», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι απορρίφθηκε η πρόταση του Π. Καμμένου «για την καταγγελία του Μνημονίου, γιατί δεν ήταν αυτή η εντολή του λαού». Ο ίδιος ανέφερε ότι απορρίφθηκε και «αναφορά» του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπάρξει «πάγωμα ορισμένων μέτρων», προκειμένου να προχωρήσει η συγκρότηση κυβέρνησης προσωπικοτήτων.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει ότι το κόμμα του διαφέρει από τις άλλες δυνάμεις που ομνύουν στην ΕΕ, κάλεσε δημαγωγικά «κάθε Ελληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά από τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να δει αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο τις στρατηγικές των κομμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προγραμματική τους συμφωνία το ξεπάτωμα του λαού (2013-06-22 00:00:00.0)
Εγγυητής και καταλύτης για αντιλαϊκή συγκυβέρνηση (2012-06-13 00:00:00.0)
Σε διαδικασία αναπαλαίωσης για να διατηρήσει ρόλο (2012-05-12 00:00:00.0)
Σενάρια και παζάρια με φόντο τις κάλπες (2012-05-10 00:00:00.0)
Πρόταση για συμπόρευση με όλα τα κόμματα της ΕΕ (2012-05-07 00:00:00.0)
Στόχος η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος (2012-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ