Παρασκευή 18 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με δύο κινήσεις εντυπωσιασμού άρχισε τη θητεία της η νέα κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ολάντ σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και να διασφαλίσει περισσότερους ψήφους και ενόψει των βουλευτικών του Ιούνη δείχνοντας «καλό πρόσωπο». Ετσι, κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, που είχε περισσότερο τελετουργικό χαρακτήρα, αποφασίστηκε η μείωση κατά 30% του μισθού του προέδρου και των υπουργών, ενώ υπογράφτηκε από όλους ένας «κώδικας δεοντολογίας», σύμφωνα με τον οποίο καλούνται να παραδώσουν σε τρίτο πρόσωπο τη διαχείριση της περιουσίας τους, να αρνούνται δώρα και προσκλήσεις από παράγοντες της αγοράς ή άλλους, να μη συμμετέχουν σε άλλους οργανισμούς ακόμη και αν είναι μη κερδοσκοπικοί, αλλά και να τηρούν ενιαία στάση εφόσον λαμβάνεται μια απόφαση. Κατά τα άλλα, συνεχίζεται και η καλλιέργεια αυταπατών με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υιοθετηθεί από τη Γαλλία το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, αν δεν εμπλουτιστεί «με μέτρα - καπιταλιστικής - ανάπτυξης».

ΡΑΜΑΛΑ.-- Δύο Παλαιστίνιοι κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων των κρατουμένων και των ισραηλινών αρχών, στις αρχές της εβδομάδας, με την οποία έληξαν την απεργία πείνας περισσότεροι από 1.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Η συμφωνία προβλέπει άρση της επ' αόριστον κράτησης και της απομόνωσης χωρίς απαγγελία κατηγορίας, αλλά και το δικαίωμα επίσκεψης συγγενών. Εντούτοις, οι συγκεκριμένοι δύο κρατούμενοι ζητούν ν' αποφυλακιστούν άμεσα πριν να τελειώσει η τρέχουσα διοικητική κράτηση υπό την οποία έχουν τεθεί.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Μπλόκαρε ο σεΐχης του Κουβέιτ, Σάμπαχ αλ Αχμαντ αλ Σάμπα, πρόταση βουλευτών για τροποποίηση του Συντάγματος, έτσι ώστε και η παραμικρή νομοθεσία να πηγάζει από τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία. Στις τελευταίες εκλογές αναδείχθηκαν ενισχυμένες οι ισλαμιστικές δυνάμεις.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Πετρελαιοκηλίδα εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της πολιτείας Εσπίριτου Σάντου της Βραζιλίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για διαρροή από την εξέδρα P-57 της κρατικής επιχείρησης «Petrobras», ένα παλιό, τροποποιημένο δεξαμενόπλοιο, που έχει εγκατασταθεί στο κοίτασμα Ζουμπάρτε.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ενα βίντεο και στοιχεία που αποσπάστηκαν από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του δολοφονηθέντα από τις αρχές ασφαλείας πρώην ηγέτη του Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), συνελήφθη χτες ο πρώην βουλευτής Σιγιφρέδο Λόπες, ο οποίος επί χρόνια ήταν αιχμάλωτος των FARC και απελευθερώθηκε με μονομερή ενέργεια στις 5 Φλεβάρη 2009, ενώ στη συνέχεια είχε ταχθεί υπέρ της ανθρωπιστικής ανταλλαγής αιχμαλώτων και απο τις δύο πλευρές.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν χτες στο Πορτ Χάρκορτ, της νότιας Νιγηρίας από έκρηξη που σημειώθηκε σε αυτοκίνητο, στο οποίο κλέφτες μετέφεραν δυναμίτη.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες πως 29 Κινέζοι αλιείς που επέβαιναν σε τρία σκάφη κρατούνται από Βορειοκορεάτες αγνώστων λοιπών στοιχείων απαιτώντας λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την Πιονγιάνγκ.

ΜΠΙΣΑΟΥ.-- Εφθασαν χτες στη δυτικοαφρικανική Γουινέα Μπισάου οι πρώτοι 70 από τους περίπου 600 στρατιώτες της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ΕCOWAS) που θα αναπτυχθούν στη χώρα με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης, λίγες βδομάδες πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

ΣΕΟΥΛ.-- Διπλωμάτες από ΗΠΑ, Nότια Κορέα και Ιαπωνία θα συναντηθούν στη Σεούλ την ερχόμενη βδομάδα για συνομιλίες σχετικά με τη ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ