Τρίτη 22 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Προστασία» των μνημείων... με «χορηγούς»

Συνέδριο για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιόδους οικονομικής κρίσης (σ.σ. γενικώς...) διοργανώνει (22-25/5) το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων - Τοποθεσιών) σε συνεργασία με το ICAHM (Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Μνημείων Αρχαιολογικής Κληρονομιάς) στο νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ... «αφύπνιση» του - πάλαι ποτέ μαχητικού - Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι κάτι τέτοιο. Διότι, ούτε αυτό δεν μπορεί να «ξεφύγει», λόγω της φύσης του ως διεθνούς οργανισμού, από το διεθνή και εσωτερικό συσχετισμό δυνάμεων, ο οποίος ευνοεί και προωθεί την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Γι' αυτό και σημειώνει ότι «για τη διοργάνωση του συνεδρίου υπήρξε καθοριστική η συμβολή των χορηγών "Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη", "Ιδρυμα Για Το Παιδί και την Οικογένεια", "S&B Βιομηχανικά ορυκτά ΑΕ", "LAVA Μεταλλευτική Και Λατομική ΑΕ", "Athens Center Square Hotel", "Ομιλος Για την UNESCO Νομού Πειραιώς - Νήσων", τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Η υποστήριξη και συνδρομή τους στο εγχείρημα αποδεικνύει τη δυναμική συνεργασίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ευρύτερους πολιτιστικούς φορείς».

Οι διοργανωτές σημειώνουν ότι το συνέδριο «εστιάζει στη διερεύνηση λύσεων για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς κάτω από δυσμενείς οικονομικές συνθήκες» και ότι μετέχουν «σημαίνουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και φορέων που σχετίζονται με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά (...)». Προσθέτει ότι «πολλοί από τους συνέδρους δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο στους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης, του πολιτισμού και των τεχνών. Πρόκειται για διευθυντικά και ανώτατα στελέχη σε διεθνείς οργανώσεις και φορείς, για οικονομολόγους και διαπραγματευτές, καθώς και για ερευνητές και πανεπιστημιακούς καθηγητές, που διδάσκουν σε εξέχοντα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο».

Πρόκειται, δηλαδή, για στελεχικό επιστημονικό δυναμικό, που επανδρώνει το αστικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό σύστημα, πέρα από προθέσεις ή αυταπάτες που μπορεί να έχει αυτό το δυναμικό για το εάν, πώς, πόσο, με ποιους όρους μπορεί να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάνω από το 60% της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γάζας έχει καταστραφεί(2024-01-17 00:00:00.0)
«Πολιτιστική προστασία» ...των ιμπεριαλιστών(2006-09-12 00:00:00.0)
Διεθνές «ράπισμα» για την καταστροφή αρχαίων(2002-12-13 00:00:00.0)
Διάλογος για το αρχαιολογικό νομοσχέδιο(2002-05-31 00:00:00.0)
Νόμος - "γαϊτανάκι" συμφερόντων(1996-06-07 00:00:00.0)
ΒΙΒΛΙΟ(1996-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ