Τετάρτη 23 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η «ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ «ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»
Κρύβουν τη σαρωτική επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία καταγγέλλει όσους αποπροσανατολίζουν τους εργάτες για να τους αφοπλίσουν

Οσοι επικεντρώνουν στη σημασία διατήρησης της μετενέργειας, θέλουν να εγκλωβίσουν τους εργάτες σε αυταπάτες και αναμονές (φωτ. από τη φετινή πρωτομαγιάτικη πορεία στην Ξάνθη)
Οσοι επικεντρώνουν στη σημασία διατήρησης της μετενέργειας, θέλουν να εγκλωβίσουν τους εργάτες σε αυταπάτες και αναμονές (φωτ. από τη φετινή πρωτομαγιάτικη πορεία στην Ξάνθη)
Σε επαγρύπνηση, για να μην περάσει η «παράσταση» που επιδιώκουν να στήσουν υπουργείο Εργασίας, εργοδότες και κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, για το δήθεν πάγωμα της μετενέργειας μέχρι τις εκλογές, καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Πάντως, χτες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παρέμβει καθώς δεν μπορεί να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς και δήλωσε πως «ό,τι ισχύει πρέπει και να εφαρμόζεται»(!) Και παρέπεμψε στους «κοινωνικούς εταίρους» να το συζητήσουν στα πλαίσια διαφύλαξης της «εργασιακής ειρήνης». Παρ' όλα αυτά, στο παιχνίδι των σεναρίων και των προεκλογικών εντυπώσεων προστέθηκε χτες και η ΝΔ. Με δήλωσή του, ο αρμόδιος τομεάρχης Ν. Νικολόπουλος υποστήριξε πως «όχι μόνο είμαστε κατά της μείωσης των μισθών, αλλά επιμένουμε για παράταση της εφαρμογής της μετενέργειας». Αυτά όταν και με τις δικές τους ψήφους ψηφίστηκε το αντεργατικό έκτρωμα.

Γίνεται έτσι καθαρό ότι οι κινήσεις και τα σενάρια για το «πάγωμα» των αντεργατικών νόμων, από όλες τις πλευρές, γίνονται μόνο για προεκλογικές σκοπιμότητες και σε κάθε περίπτωση επιχειρούν να βάλουν στον «πάγο» τους αγώνες των εργαζομένων οι οποίοι - σύμφωνα με τους μηχανορράφους αυτών των σεναρίων - θα πρέπει να αναμένουν τις εξελίξεις στις «κορυφές».

Σε ανακοίνωσή της, για τις μεθοδεύσεις που γίνονται από διάφορες πλευρές, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, ώστε καμία επανάπαυση και κανένας εφησυχασμός να μην περάσει από την "παράσταση" υπουργείου εργασίας, εργοδοτικών οργανώσεων και κάποιων συνδικαλιστικών οργανώσεων για το "μορατόριουμ" για τη μετενέργεια των ΣΣΕ μέχρι το τέλος Ιούνη.

Η επίθεση των εργοδοτών είναι γενικευμένη σε όλους τους κλάδους και δεν αφορά μόνο τους μισθούς. Θέλουν πλήρη άρση και ισοπέδωση κάθε συλλογικού δικαιώματος και κατάκτησης, με στόχο όσο γίνεται πιο φτηνή εργατική δύναμη, για μεγαλύτερη κερδοφορία σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η κατάργηση της μετενέργειας από μόνη της ακόμα και αν γίνει, σε τίποτα δε θα αλλάξει τον αντεργατικό εφιάλτη που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους της παραγωγής και των υπηρεσιών. Οι απολύσεις, η εντατικοποίηση, οι μειώσεις μισθών, η παραβίαση των ωραρίων προϋπήρχαν του Νόμου 4046/12 και της εφαρμοστικής πράξης του υπουργικού συμβουλίου.

Η επίθεση αυτή δεν αντιμετωπίζεται χωρίς μαζικό και αποφασιστικό ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα, με γερά ποδάρια πριν από όλα στους τόπους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι πρέπει με οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και κλάδο να απαιτήσουν την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου των τελευταίων χρόνων, την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και προστασία του συνόλου των δικαιωμάτων τους.

Ορισμένοι εργατοπατέρες με την ίδια ευκολία και χωρίς ντροπή που υπέγραψαν μείωση μισθών, με την ίδια ευκολία και χωρίς ντροπή προεκλογικά παίζουν το παιχνίδι εφησυχασμού και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ