Πέμπτη 31 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Το τρομακτικό μέγεθος της κλοπής της πολιτιστικής κληρονομιάς -απόρροια της εμπορευματοποίησής της στον καπιταλισμό- υπογραμμίζει η νέα υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Ιταλία, όπου η αστυνομία ανακοίνωσε πως κατέσχεσε 18.000 αρχαία αντικείμενα προερχόμενα από παράνομες ανασκαφές στα περίχωρα της Ρώμης! Το εντυπωσιακότερο όμως στοιχείο της υπόθεσης είναι, ότι η νεκρόπολη των αυτοκρατορικών χρόνων, μία ρωμαϊκή έπαυλη και ένα ιερό του αρχαίου λαού των Εκουί (5ο και 6ο αι. π.Χ.) σημεία από τα οποία προήλθαν οι αρχαιότητες, ήταν και άγνωστα στην ιταλική αρχαιολογική υπηρεσία!

ΤΙΡΑΝΑ.-- Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας δεν κατάφερε να εκλέξει χτες το νέο Πρόεδρο της χώρας καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δε συμφώνησαν σε κοινό υποψήφιο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, οι βουλευτές έχουν πέντε ευκαιρίες να εκλέξουν το διάδοχο του Μπαμίρ Τόπι, του οποίου η θητεία λήγει στις 24 Ιούλη. Σε περίπτωση αποτυχίας, τότε προκηρύσσονται πρόωρες βουλευτές εκλογές μέσα σε 45 ημέρες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Σημαντικές αντιδράσεις στην Πολωνία έχουν προκαλέσει οι αναφορές του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα σχετικά με τα «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» μιλώντας σε τελετή στη μνήμη πρώην Πολωνού αξιωματικού, ο οποίος έδωσε τις πρώτες πληροφορίες για την πολιτική εξόντωσης των Εβραίων από τους ναζί. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ δέχθηκε την εξήγηση που έδωσε ο Λευκός Οίκος περί φραστικού σφάλματος, ωστόσο απαίτησε μια πιο «ισχυρή» απάντηση που θα αποβάλει τη διατύπωση «μια για πάντα».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Μπαράκ Ομπάμα επιβλέπει προσωπικά τη διαδικασία καθορισμού των υπόπτων ως μελών της «Αλ Κάιντα» που θα περιληφθούν σε κατάλογο προσώπων προς εξόντωση, σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times». Η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει κατάλογο στο πλαίσιο του μυστικού πολέμου που διεξάγει με επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον της «Αλ Κάιντα» και των κλάδων της στο Πακιστάν, στη Σομαλία και στην Υεμένη.

ΝΤΑΛΑΣ.-- Ο Μιτ Ρόμνεϊ εξασφάλισε το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη στο Τέξας καθώς συγκεντρώνει πλέον πάνω από 1.144 εκλέκτορες γεγονός που του επιτρέπει να εξασφαλίσει και μαθηματικά το χρίσμα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας με πλειοψηφία πέντε προς δύο, έκρινε ότι το αίτημα έκδοσης του ιδρυτή του «Wikileaks» Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία, όπου καταζητείται για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις, «έγινε νόμιμα». Ο Ασάνζ σκοπεύει να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) το οποίο εάν δεχθεί να εξετάσει την υπόθεση, δίνει τη δυνατότητα στον Ασάνζ να ζητήσει να τεθεί σε αναμονή η διαδικασία έκδοσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα εκδοθεί στη Σουηδία «όσο πιο σύντομα το επιτρέπουν οι διαδικασίες».

ΧΑΓΗ.-- Σε πενήντα χρόνια κάθειρξη (που ουσιαστικά ισοδυναμούν με ισόβια δεσμά) καταδικάστηκε χτες από Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε ο 64χρονος πρώην «πρόεδρος» της δυτικοαφρικανικής Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ. Κρίθηκε ένοχος για φρικαλέα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης στη Σιέρα Λεόνε που ξεκίνησε το 1991 και τέλειωσε το 2002 μένοντας γνωστή στην ιστορία ως «πόλεμος για τα ματωμένα διαμάντια»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2006-04-04 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη τα παζάρια του Τέιλορ... (2003-08-06 00:00:00.0)
Διαρκής η παραμονή των κατοχικών βρετανικών στρατευμάτων... (2001-01-03 00:00:00.0)
Απελευθερώθηκαν 139 από τους 500 κυανόκρανους (2000-05-16 00:00:00.0)
Παραδομένη στη βία η περιφέρεια της Σιέρα Λεόνε (2000-02-04 00:00:00.0)
Η Νιγηρία εισέβαλε στη Σιέρα Λεόνε (1997-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ