Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
«Ξετρυπώνουν» οι μνηστήρες

Με πολιτικές πιέσεις και «συνδικαλιστικές» πλάτες οι μεν, με τον προσεταιρισμό του Τύπου οι δε, και οι υπόλοιποι με ό,τι μέσον μπορούν να χρησιμοποιήσουν, άρχισε ο διαγκωνισμός των μεγαλοσχημόνων μνηστήρων που επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Λίγες μέρες πριν από την καταληκτική φάση του πρώτου σκέλους της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Σκαραμαγκά, άρχισαν σκόπιμα να «διαρρέουν» τα ονόματα των υποψηφίων ενδιαφερομένων στον Τύπο, προκειμένου να διαμορφώσουν τους... απαραίτητους συσχετισμούς δυνάμεων. Το δέλεαρ για την αγορά του Σκαραμαγκά είναι πολύ μεγάλο, αφού πέραν του ότι είναι το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης, θα «προικοδοτήσει» τον αγοραστή και με περίπου 1 τρισεκατομμύριο δραχμές, από αναθέσεις παραγγελιών του Πολεμικού Ναυτικού και άλλες παραγγελίες του ελληνικού δημοσίου.

Τα ονόματα των ιδιωτών που άρχισαν να «παίζουν» στο παιχνίδι, είναι αρκετά γνωστά για τη δράση τους στο χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας. Ενας εξ αυτών είναι ο Σ. Εμμανουήλ, που κατέχει σήμερα το «μάνατζμεντ» του Σκαραμαγκά. Ο Σ. Εμμανουήλ, ο οποίος φέρεται να είναι κάτοχος ενός κλειστού ναυπηγείου στις ΗΠΑ, έχει αφήσει τη «βούλα» του και σε άλλα ναυπηγεία της χώρας, ο οποίος ως σύμβουλος βοήθησε στο ξεπούλημά τους. Με την αρωγή του πρώην προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Σκαραμαγκά και νυν προέδρου του «Συνεταιρισμού» Ι. Κοντάκη, αναζητεί κοινοπρακτικό σχήμα επιχειρήσεων, ώστε να υποβάλει προσφορά για την αγορά του ναυπηγείου. Ο Ι. Κοντάκης, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να είναι γνωστό το μέγεθος του τιμήματος που θα καρπωθεί, έχει μετατραπεί σε «πλασιέ» του Εμμανουήλ, σε σημείο που να επιχειρεί να ασκήσει και πολιτικές πιέσεις...

Για την εξαγορά του Σκαραμαγκά, ενδιαφέρον εκδηλώνει και ο Ν. Ταβουλάρης, ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου. Αν καταφέρει να βάλει στο χέρι και το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, θα κατέχει τα τρία από τα τέσσερα ναυπηγεία της χώρας. Πάντως το ενδιαφέρον τους είναι δικαιολογημένο, αφού και δύο ναυπηγεία πήρε σχεδόν τζάμπα, και με τις δημόσιες αναθέσεις κατάφερε να θησαυρίζει. Ενδιαφέρον φέρεται να εκδηλώνει και η γερμανική HDW, ιδιοκτήτρια ναυπηγείων στο Κίελο. Η HDW συνεργάζεται με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την κατασκευή 4 υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Στο «παιχνίδι» φέρεται να συμμετέχει και ο Ε. Μυτηλιναίος, ο οποίος ακούγεται ότι το ενδιαφέρον του είναι περισσότερο τυπικό, παρά πραγματικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ