Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Απόφαση - «εμπρηστής» στα ακίνητα

Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει, στη συντριπτική πλειοψηφία, τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε ποσοστό πάνω από 20%, κάνει ακριβότερη τη λαϊκή στέγη και τα ενοίκια και πλουσιότερη την Εφορία και τους μεγαλοϊδιοκτήτες που κερδοσκοπούν με τα ακίνητα

Το σύνθημα της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας στα ακίνητα και τη γη, έδωσε χτες η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών», με την εμπρηστική άνοδο των τιμών των αντικειμενικών αξιών, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και το 100%. Τη σκυτάλη της νέας επίθεσης κερδοσκοπίας αναμένεται να πάρει τώρα το κύκλωμα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ένα χώρο στον οποίο διεισδύουν δυναμικά και οι τράπεζες. Ειδικά για την περιοχή της Αττικής, οι αυξήσεις δυο ταχυτήτων που επέβαλε η κυβέρνηση, αναμένεται να έχουν μεσοπρόθεσμα χωροταξικές, αλλά και ταξικές επιπτώσεις.

Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, που γνωστοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών -θα ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Μάρτη- ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο «Ρ» για το Νομό Αττικής, προκύπτει η ακόλουθη εικόνα:

  • Σε 4 περιοχές οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 70%. Η μεγαλύτερη αύξηση (κατά 175%) που εντοπίσαμε, είναι στην περιοχή του Κωροπίου, κοντά στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων.
  • Σε 17 περιπτώσεις έχουμε αυξήσεις 60-70%
  • Σε 12 περιπτώσεις, αυξήσεις 50-60%
  • Σε 14 περιπτώσεις, 40-50%
  • Σε 13 περιπτώσεις, 30-40%
  • Σε 13 περιπτώσεις, 20-30%
  • Μόλις σε 4 περιπτώσεις οι αυξήσεις κυμάνθηκαν κάτω από το 20%.

Μεγάλες αυξήσεις, επιβάλλονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ετσι στα 5 Διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης οι αυξήσεις κυμαίνονται από 19% μέχρι 38,3%, στην Κρήτη από 10,5% μέχρι 29%, στην Πελοπόννησο από 13,3% μέχρι 40% κλπ.

Το μεγάλο κύμα των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών, θα εκτινάξει στον αέρα τους φόρους για κάθε μορφή μεταβιβάσεις ακινήτων. Αποκαλύπτεται έτσι με τον πλέον δραματικό τρόπο για τους εργαζόμενους, η κοροϊδία που πριν από ένα μήνα εκτόξευε ο Γ. Παπαντωνίου, όταν κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη φορολογία κεφαλαίου, υποστήριζε ότι αναμένονται μειώσεις στη φορολογία των ακινήτων. Η αλήθεια είναι ότι στη Βουλή πράγματι ψηφίστηκε χτες το νομοσχέδιο για τη φορολογία κεφαλαίου, που προβλέπει μείωση των συντελεστών μεταβίβασης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο η μείωση αυτή θα μείνει μόνο στα χαρτιά, αφού ταυτόχρονα θα ισχύσουν οι νέες πυρακτωμένες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Ετσι οι περιβόητες μειώσεις των συντελεστών, χρησιμοποιήθηκαν απλά σαν «φύλλο συκής» για να καλυφθεί η γενικότερη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι συντελεστές φορολόγησης των μεταβιβάσεων ήταν 11% για τα πρώτα 4.000.000 δραχμές και 13% για το υπόλοιπο ποσό της αντικειμενικής αξίας. Με το νέο νόμο, οι συντελεστές αυτοί γίνονται 9% για τα πρώτα 5.000.000 και 11% για το υπόλοιπο ποσό.


Μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση την οποία θα επωμιστούν όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πρώτη κατοικία, παρά το γεγονός ότι με το νέο νόμο προβλέπονται νέα, αυξημένα, όρια φοροαπαλλαγής. Τα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας προσαρμόζονται (σε παρένθεση ό,τι ισχύει σήμερα) σε 21.000.000 δραχμές για τους άγαμους (17.250.000), σε 33.000.000 δραχμές για τα ζευγάρια (27.600.000), ποσά τα οποία προσαυξάνονται κατά 7.000.000 δραχμές για τα δύο πρώτα παιδιά (5.750.000) και σε 10.000.000 δραχμές για κάθε παιδί πάνω από το δεύτερο.

Απροκάλυπτη επίθεση

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο «Ρ», αυξήσεις φόρου προκύπτουν σε κάθε περίπτωση που οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν πάνω από 20%. Συγκεκριμένα, για αύξηση αντικειμενικής αξίας:

  • κατά 20% προκύπτει φορολογική επιβάρυνση 1%
  • κατά 30%, η φορολογική επιβάρυνση ανεβαίνει στο 9,7%
  • κατά 60%, η αύξηση του φόρου φτάνει στο 35,6% και, τέλος, σε περίπτωση αύξησης των αντικειμενικών αξιών κατά 100% προκύπτει φορολογική επιβάρυνση 70%!

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα για τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές. Στις μεν γονικές παροχές οι επιβαρύνσεις φόρου, ανάλογα με την κλίμακα των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών κυμαίνονται από 18% (για αυξήσεις αντικειμενικών κατά 20%) μέχρι και 208% (!) στις περιπτώσεις αύξησης των αντικειμενικών αξιών κατά 100%. Στις κληρονομιές προκύπτουν αυξήσεις φόρου από 14,5% μέχρι και 151%!

Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, εκτός από το γεγονός ότι πυροδοτούν νέες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων (οι αντικειμενικές αξίες αποτελούν την... πυξίδα των τιμών των ακινήτων), έχουν και άλλες συνέπειες. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Αττικής, οι αυξήσεις δύο ταχυτήτων που επέλεξε να επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να δημιουργήσουν «υγειονομική ζώνη» περισσότερο ισχυρή από ό,τι εκδηλώνεται σήμερα μεταξύ των λεγόμενων «καλών» και των υποβαθμισμένων περιοχών. Οι τελευταίες προορίζονται να στεγάσουν τους οικονομικούς μετανάστες, εξαθλιωμένους αγρότες που συρρέουν στην πρωτεύουσα, τους άνεργους κλπ. Αντίθετα οι λεγόμενες «καλές περιοχές» αναμένεται να συγκεντρώσουν τα κοινωνικά εκείνα στρώματα που ευημερούν σχετικά ή απόλυτα μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί ο «παγκοσμιοποιημένος» καπιταλισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ