Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
BAMBAKI
Δεν αξιοποιεί τις ευκαιρίες η κυβέρνηση

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

Η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί πρόσφατη πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για το καθεστώς στο βαμβάκι, η οποία, παρά το ότι απέχει σημαντικά από τα αιτήματα των παραγωγών και τη σχετική εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, εντούτοις προσφέρει μία ανακούφιση στους βαμβακοπαραγωγούς.

Η πρόταση αυτή προβλέπει μία αύξηση κατά 10% των θεσμικών τιμών και ποσόστωση για τη χώρα μας 1.200.000 τόνων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και ο υφυπουργός Γεωργίας Ε. Αργύρης ισχυρίστηκε ότι αυτό που προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο «είναι αυτό που υπερασπίζεται εδώ και ενάμιση χρόνο η ελληνική κυβέρνηση». Είπε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει το επίπεδο της σημερινής καλλιέργειας βαμβακιού και ισχυρίστηκε ότι έχουν μεγαλώσει οι αποδόσεις ανά στρέμμα, αφού μπορεί αυτά να είναι λιγότερα, αλλά «ο παραγωγός βγάζει περισσότερα λεφτά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η Κομισιόν προτείνει αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας από 50% σε 60%, ενώ θα κρατήσει τις τιμές σταθερές και τις ποσοστώσεις όπως ακριβώς είναι. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι τιμές είναι παγωμένες από το 1995, που και τότε μειώθηκαν.

Ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση, συνέχισε ο βουλευτής, υπάρχει η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που λέει να αυξηθεί η ποσόστωση από 782.000 στους 1.200.000 τόνους, αλλά η κυβέρνηση δεν την αξιοποιεί και απλώς ζητάει να μην αυξηθεί η συνυπευθυνότητα.

«Εμείς, τόνισε, λέμε ότι δεν μπορεί να πάει η κυβέρνηση στην ΕΕ και να παραδοθεί άνευ όρων». Υπογράμμισε ότι μπορεί η κυβέρνηση να απειλήσει με βέτο θέματα βιομηχανικών προϊόντων άλλων χωρών, προκειμένου να κερδίσει στην υπόθεση του βαμβακιού. «Το μπλοκάρισμα, τόνισε, θα πρέπει να είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Να πάει να το παζαρέψει και να απειλήσει. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την παραγωγή βαμβακιού καλής ποιότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ