Παρασκευή 8 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΥΓΕΙΑ
ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΚΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία

Εύκολα μπορεί να βγάλει κανείς συμπεράσματα για το πόσο φιλολαϊκή είναι η πολιτική που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του. Και το λέμε, γιατί η εκτίμησή μας ότι κινείται στις ράγες της διαχείρισης βγαίνει αβίαστα από το ίδιο το πρόγραμμά του. Ας το δούμε στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας.

1. Για τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας: Ενώ στο προεκλογικό πρόγραμμα προσδιόριζε την επάρκειά της στο 6% του κρατικού προϋπολογισμού, στο κυβερνητικό πρόγραμμα δεν αναφέρει τίποτα για το ύψος της χρηματοδότησης. Ανάγουν ως «βασική» πηγή χρηματοδότησης τον κρατικό προϋπολογισμό όχι όμως και ως μοναδική. Αυτό σημαίνει πληρωμές από τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία που τα 'χουν «ξεπουπουλιάσει».

Προβάλλει ως άμεσο μέτρο την ακύρωση της μνημονιακής πρόβλεψης (2ο Μνημόνιο) για περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ θα επανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ από το 0,40% που είναι σήμερα. Το ποσόν αυτό έτσι κι αλλιώς είναι ανεπαρκέστατο για τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Τα αποτελέσματα τα ζούμε σήμερα με τις ελλείψεις σε γιατρούς, φάρμακα, τις λίστες αναμονής για μια εξέταση, τους απλήρωτους γιατρούς και φαρμακοποιούς, κ.λπ. Δεν προσδιορίζει ποια είναι τα μέτρα για την «άμεση ενίσχυση», όπως λέει, των εργαστηριακών υποδομών του ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ.

2. Δηλώνει στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, δηλαδή των Ελλήνων βιομηχάνων χωρίς να προσδιορίζει το είδος της στήριξης.

3. Παραπλανά ότι θα καταργήσει το 5ευρω, αφού προβλέπει να μην το πληρώνουν ορισμένες μόνο κατηγορίες ασθενών. Δε βάζει κατάργηση των πληρωμών για τις εργαστηριακές εξετάσεις.

4. Ενώ στο προεκλογικό πρόγραμμα έλεγε «καμία κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιας μονάδας υγείας», στο κυβερνητικό πρόγραμμα μετατράπηκε σε «ακύρωση των αλόγιστων συγχωνεύσεων».

5. Αναφέρεται αόριστα στην «κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό», χωρίς να λέει άμεσα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όταν υπάρχει ήδη σοβαρή μείωση του προσωπικού σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες και κλείνουν κάποιες τρύπες με συμβασιούχους.

6. Παραμένει στη θέση για τη συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Δε λέει κουβέντα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση που έχει γίνει στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων του και στην παραπέρα ενίσχυση του ιδιωτικού, που ήδη λειτουργεί με τους ίδιους όρους με το Δημόσιο.

Αναφέρεται μόνο στην «αποτροπή» - χωρίς να προσδιορίζει τον τρόπο - της ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων «Ντυνάν», «Ωνάσειου» και άλλων.

7. Προβάλλει τη «σταδιακή εξόφληση των δεδουλευμένων και των χρεών προς τους συνεργαζόμενους με τα ασφαλιστικά ταμεία», όπως έλεγαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα πώς και πότε θα εξοφλήσει γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Για την Κοινωνική Αλληλεγγύη - Φροντίδα:

1. Αναφέρει τη στήριξη - χωρίς να προσδιορίζει τον τρόπο που θα το κάνει - κοινωνικών ομάδων όπως ΑμΕΑ, πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες με σχεδόν μηδενικό εισόδημα. Δηλαδή, η όποια στήριξη αν και όποτε γίνει θα αφορά μόνο τους τελείως εξαθλιωμένους και για τους υπόλοιπους τίποτα.

2. Για το «βοήθεια στο σπίτι», μιλάει για τη χρηματοδότησή του χωρίς να προσδιορίζει από πού θα προέρχεται. Δεν αναφέρει αν θα προέρχεται από το νέο ταμείο που έφτιαξε η προηγούμενη κυβέρνηση με χρήματα από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ή αν αυτό το ταμείο θα το καταργήσει.

3. Αναφέρει την «επαρκή στελέχωση των δημοτικών παιδικών σταθμών», αποφεύγοντας να προσδιορίσει εάν θα κάνει άμεσα προσλήψεις, αν θα είναι μόνιμοι ή συμβασιούχοι.

4. Αναφέρει τη «χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών, για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων», χωρίς να προσδιορίζει από ποια πηγή θα γίνει και αν η χρηματοδότηση αφορά και τους ιδιώτες που δρουν είτε αυτόνομα είτε μέσω των ΜΚΟ.

Απ' όλα τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι οι βελτιώσεις που προτείνει δεν είναι τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από το πλαίσιο που καθορίζει η ευρωενωσιακή πολιτική. Και αν περιμένουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να λύσουν τα προβλήματά τους με μια τάχα αριστερή κυβέρνηση σ' αυτούς τους δύο ευαίσθητους τομείς χωρίς τη δική τους ενιαία πάλη για κάλυψη όλων των αναγκών, με αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας και φαρμάκων, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, ούτε ελάχιστη βελτίωση δεν πρόκειται να δουν. Να γιατί λέμε στις εκλογές, δυνατό ΚΚΕ, αφού την επομένη τα προβλήματα είναι εδώ θα οξύνονται και μόνο η λαϊκή πάλη μπορεί να ανοίγει δρόμο για την αντιμετώπισή τους. Χρειάζεται ισχυρό αντίπαλο δέος, ισχυρό κίνημα, γι' αυτό και ισχυρό ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ